Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Covid po Evropi: zaostrovanje ukrepov in protesti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 11. 2021 / 21:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2021 / 21:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Covid po Evropi: zaostrovanje ukrepov in protesti
Po številnih evropskih državah se protikoronski ukrepi zaostrujejo. FOTO: Unsplash

Covid po Evropi: zaostrovanje ukrepov in protesti

Na sobotnih protestih proti ukrepom za zajezitev števila okužb s covidom-19 na Dunaju, ki so se nadaljevali tudi danes, je policija aretirala šest ljudi.

Na protestih sta lažje poškodbe utrpela dva policista, policisti so obravnavali tudi en primer napada na novinarja in primer protestnika, ki je skušal z laserjem zaslepiti pilota helikopterja. Policija je ocenila, da se je na protestu včeraj zbralo 40.000 ljudi, medtem ko pobudnik – stranka svobodnjakov (FPÖ) – navaja celo 100.000 udeležencev.

Parlamentarni odbor potrdil zaprtje javnega življenja

Sicer so v Avstriji v zadnjem dnevu potrdili novih 14.042 okužb, hospitaliziranih je 2923 bolnikov, od tega na intenzivni negi 528. Tudi zato je, kot je poročala STA, pristojni parlamentarni odbor potrdil ukrep zaprtja javnega življenja v državi za vse ljudi, ki začne veljati že opolnoči in bo trajal (vsaj) 10 dni, tedaj bodo znova odločali o morebitnem podaljšanju ukrepa.

Zaprtje za cepljene in prebolele do kvečjemu 13. decembra

Avstrijci bodo lahko torej od jutri domove zapustili le izjemoma – za nakup nujnih potrebščin, odhod na delo in v šolo (prisotnost pri pouku ne bo obvezna), za rekreacijo; zaprti bodo gostinski obrati, hoteli in kulturne ustanove, ne pa tudi žičniške naprave. Za cepljenje in prebolele bo zaprtje trajalo najdlje do 13. decembra, za ostale se bo nadaljevalo.

Sprva miren protest v Bruslju se je sprevrgel v nasilje

Protesti proti ukrepom so bili tudi v Bruslju, kjer se je zbralo 35.000 ljudi, ki med drugim nasprotujejo tudi širjenju pogoja PCT – covidno potrdilo bo namreč od jutri obvezno na vseh javnih dogodkih. Sprva miren se je sprevrgel v nasilje, ko je skupina protestnikov začela varnostne sile obmetavati s pirotehniko, policija pa je odgovorila z vodnim topom in s solzivcem.

Vre tudi na nizozemskih ulicah

Že včeraj je bil množičen in prav tako nasilen protest tudi na nizozemskih ulicah. V Haagu je bilo poškodovanih pet policistov – nanje so med drugim s streh metali kamne in pirotehniko – in aretiranih 19 protestnikov. Ti so kamen zalučali tudi v reševalno vozilo z bolnikom in mu razbili okno. Na Nizozemskem je sicer minulo soboto začelo veljati tritedensko delno zaprtje javnega življenja.

Zaostrovanje ukrepov v številnih evropskih državah

Ukrepe sicer ta čas zaostrujejo v številnih evropskih državah, denimo na Madžarskem, Hrvaškem ter na Slovaškem in Češkem, kjer bo od jutri zaprtje javnega življenja veljalo za necepljene, poroča STA. Pogoj PC (prebolevniki in cepljeni) bo v obeh državah veljal za obisk hotelov, gostinskih lokalov in prireditev.

Poživitveni odmerek za Putina

Danes je bil – potem ko je aprila prejel drugi odmerek Sputnika V – s poživitvenim odmerkom cepljen ruski predsednik Vladimir Putin. »Prejel sem še en odmerek cepiva, Sputnik Lajt, na vaše priporočilo oziroma priporočilo vaših kolegov. Gre za ponovno cepljenje,« je Putin dejal namestniku direktorja raziskovalnega centra Gamaleja Denisu Logunovu. Po cepljenju se ruski predsednik dobro počuti.

Nalaganje
Nazaj na vrh