Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Močan porast krstov odraslih v Franciji in ZDA

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 04. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2023 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Močan porast krstov odraslih v Franciji in ZDA
V zahodnih državah že nekaj let beležijo porast odraslih novokrščencev. FOTO: arhiv Družine

Močan porast krstov odraslih v Franciji in ZDA

Francoska škofovska konferenca poroča o 28 odstotkih več katehumenov kot v preteklem letu, od tega tri odstotke predstavljajo spreobrnjenci iz islama, nadškofija Atlanta v ZDA pa beleži več kot 1.800 novokrščencev.

Čeprav krst dojenčkov v večini držav ostaja običajna oblika vstopa v Katoliško cerkev, je krst odraslih marsikje po svetu v porastu, ugotavljajo pri spletnem portalu kath.net. V zahodnih državah se tovrstne smernice kažejo že nekaj let: v Franciji so letos podelili že več kot 5.400 zakramentov svetega krsta odraslim kandidatom, o množici odraslih novokrščencev pa poročajo tudi številne škofije v Združenih državah Amerike, kjer so na letošnjo velikonočno vigilijo beležili tudi štirimestna števila novih katoličanov.

 Vsak tretji katehumen je star med 18 in 25 let.

Natančno 5.463 krstov odraslih - več kot 1.000 več kot leto prej (4.278) - je doslej v letu 2023 zabeležil urad za katehezo in katehumenat pri Francoski škofovski konferenci. V 16 od 100 francoskih škofij se je njihovo število celo podvojilo ali še bolj povečalo, pri čemer je bil ta razvoj opazen predvsem na podeželju, medtem ko je bilo povečanje v Parizu le 17-odstotno.

Podrobnejša razčlenitev kaže, da je natanko vsak tretji katehumen star med 18 in 25 let - leta 2019 je bilo teh še vedno 23 odstotkov -, medtem ko le dva odstotka pripadata starostni skupini nad 65 let. Velika večina krščenih so bile ženske (63 odstotkov), 37 odstotkov jih je pripadalo skupini delavcev, uradnikov ali tehnikov, 22 odstotkov je bilo študentov. Trije odstotki novokrščenih so navedli, da so muslimanskega porekla. Vzporedno z naraščanjem števila krstov med odraslimi se po podatkih Francoske škofovske konference že več let zmanjšuje število krstov dojenčkov, mlajših od treh let.

Smernice kažejo, da bodo krsti katehumenov v prihodnosti še naraščali.

O še večjem številu novokrščenih odraslih poročajo iz katoliških škofij v Združenih državah Amerike. Španska spletna stran infocatolica.com je minuli teden poročala o podatkih iz nekaterih od 176 cerkvenih pokrajin v državi: največ odraslih katehumenov je bilo po njihovih navedbah krščenih v Atlanti, in sicer 1.831, približno 1.000 v Washingtonu, 501 v Baltimoru, 350 v St. Petersburgu, po približno 300 v New Orleansu in Fort Worthu, 200 v Filadelfiji in 126 v škofiji Grand Rapids. V nekaterih primerih so bili posebej navedeni tudi katehumeni, ki se še pripravljajo na krst. V večini teh škofij je število teh večje od števila novokrščenih do velikonočne vigilije, kar kaže, da bodo krsti katehumenov v prihodnosti še naraščali.

Kupi v trgovini

Krstna sveča - oglata, mala
Sveče in svečniki
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh