Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Močan potres stresel ‘sirotišnico’ Latinske Amerike

Objava: 13. 01. 2010 / 10:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Močan potres stresel ‘sirotišnico’ Latinske Amerike

Karitas prosi za pomoč po vsem svetu

Karibsko otoško državo Haiti je včeraj stresel potres z močjo sedme stopnje po Richterjevi lestvici. Mednarodna Karitas je za žrtve potresa že pričela z zbiranjem dobrodelnih sredstev. Haiti, ki ga imenujejo tudi ‘sirotišnica Latinske Amerike’, velja za najrevnejšo državo v tem delu sveta. Zato bodo ljudje prav posebej potrebovali solidarno pomoč.

Sodelavci ameriške Karitas so že včeraj iz haitske prestolnice Port-au-Prince poročali o ‘kaotičnih razmerah’, saj so številni deli mesta povsem porušeni. Tako narodna palača, parlament, kot tudi sedež misije Združenih narodov in številna ministrstva so precej poškodovani. Mesto je ovito v oblak prahu in dima, prebivalci pa s strahom pričakujejo še večjo škodo.

Potresu z močjo sedme stopnje po Richterjevi lestvici je v nekaj minutah sledilo več silovitih popotresnih sunkov. Epicenter potresa je le 16 kilometrov oddaljen od prestolnice Port-au-Prince. Kot domnevajo poročevalci, je to najhujši potres v zgodovini Haitija v zadnjih dvesto letih.

Poleg prestolnice je potres močno prizadel tudi gosto naseljene najrevnejše predele države v okolici glavnega mesta, kjer so se sprožili številni zemeljski plazovi. Vse bolnišnice, ki so še opravilno sposobne, so do konca natrpane z žrtvami nedavne katastrofe. Vzdušje v prestolnici je prežeto s šokom in nejevero, celotno mesto je brez elektrike in telefonskih povezav. Zaradi pretrganih povezav je nejasen položaj na jugovzhodu otoka, ki pa ga je najverjetneje potres prav tako prizadel.

Haiti je najrevnejša država na zahodni polobli in velja za ‘sirotišnico’ Latinske Amerike. Vsak drugi za delo zmožen Haitijec je brezposeln in podhranjen. Ljudje imajo omejen dostop do izobrazbe in več kot petdeset odstotkov otočanov ne zna dobro brati in pisati.

Položaj v tej otoški državi je bil zaskrbljujoč že pred potresom, saj so bili ljudje potrebni pomoči na različnih področjih: prehrane, izobraževanja, medicinske oskrbe in okoljevarstva. Glavni vzrok za nemire v državi je politična nestabilnost. Le leto dni po nastopu službe so konec lanskega oktobra izglasovali nezaupnico predsednici haitske vlade, Michelle Pierre-Louis. Pri ljudeh priljubljena ministrska predsednica je bila obtožena korupcije, opazovalci pa omenjajo najrazličnejše spletke, v katere naj bi bila vpletena prva dama otoške države.

Meseca februarja naj bi na Haitiju izvedli volitve, vendar zaenkrat še ni jasno, ali bo to v luči včerajšnje katastrofe sploh mogoče.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh