Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Močan potres v Mehiki

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 08. 09. 2021 / 06:56
Oznake: Družba, Nesreča, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2021 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Močan potres v Mehiki
Potres s tolikšno močjo lahko povzroči ogromno gmotne škode (fotografija je simbolična) FOTO: Vatican Media

Močan potres v Mehiki

Mehiko je včeraj po lokalnem času v bližini pristaniškega in turističnega mesta Acapulco ob obali Tihega oceana stresel potres z močjo 7,1 po Richterjevi lestvici.

Po prvih podatkih je naravna katastrofa doslej zahtevala eno smrtno žrtev. Tresenje tal so občutili tudi prebivalci mehiške prestolnice Ciudad de Mexico, ki je 372 kilometrov oddaljena od žarišča potresa.

Tokratni potres naj bi doslej zahteval eno smrtno žrtev.

Po podatkih mehiške seizmološke službe je bilo žarišče potresa 11 kilometrov jugovzhodno od Acapulca v mehiški zvezni državi Guerrero. Guverner omenjene zvezne države Hector Astudillo je za mehiške medije povedal, da je v bližini mesta Coyuca de Benitez umrl moški, na katerega je padel drog.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je v video sporočilu pojasnil, da zaenkrat ni večjih poročil o gmotni škodi. V večih delih države je prišlo do izpadov elektrike, vendar so pristojni težave kmalu uredili. Nemudoma po potresu je bilo izdano tudi opozorilo pred morebitnim cunamijem, vendar je bilo na srečo preklicano.

Potresi v Mehiki razmeroma pogosti

Potresi so v Mehiki razmeroma pogost pojav, saj država leži na robu severnoameriške tektonske plošče. Dva rušilna potresa sta Mehiko stresla septembra 2017 in septembra 1985, ko je tresenje z močjo 8,0 po Richterjevi lestvici zahtevalo okoli 10.000 smrtnih žrtev v okolici mehiške prestolnice. Ta potres je mestu zapustil ogromno brazgotino, spremenil se je način gradnje večjih stavb in uvedli so močnejšo protipotresno zaščito. Na obletnico tega potresa leta 2017 je potres z močjo 7,1 zahteval 370 smrtnih žrtev, prav tako večinoma v prestolnici. 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh