Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Haiti: po sobotnem potresu več kot 2.000 smrtnih žrtev

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 19. 08. 2021 / 08:10
Oznake: Družba, Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2021 / 08:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Haiti: po sobotnem potresu več kot 2.000 smrtnih žrtev
V sobotnem potresu je bilo poškodovanih več kot 12.000 ljudi in porušenih več deset tisoč hiš FOTO: Vatican Media

Haiti: po sobotnem potresu več kot 2.000 smrtnih žrtev

Število smrtnih žrtev sobotnega rušilnega potresa na Haitiju je naraslo na 2.189, so danes sporočile tamkajšnje oblasti.

Poplave in obilne padavine v minulih dneh so upočasnile prizadevanja reševalcev, ki iščejo morebitne preživele in skušajo pomagati prizadetim, poročanje tujih tiskovnih agencij povzema STA.

V potresu je bilo poškodovanih več kot 12.000 ljudi, porušenih je bilo več deset tisoč hiš, brez strehe nad glavo je ostalo približno 30.000 družin. Po podatkih tamkajšnje civilne zaščite še vedno pogrešajo 332 ljudi.

Iskanje pogrešanih in pomoč prizadetim otežujejo poplave in obilne padavine.

Na jugozahodu države vlada kaos, prizadeti v potresu pa se soočajo tudi s slabim vremenom, ki ga je povzročil prehod tropske nevihte Grace. Vlada je v štirih provincah, ki jih je prizadel potres, razglasila enomesečno izredno stanje, razglašeno je bilo tudi tridnevno žalovanje. Haiti je močno prizadet tudi zaradi nasilja tolp, koronavirusne bolezni in politične krize, ki se je prejšnji mesec še okrepila po atentatu na predsednika Jovenela Moiseja.

Vrstijo se kritike glede ravnanja vlade po katastrofi, saj naj bi bili ljudje kar prepuščeni samim sebi. Pet dni po potresu je izziv varno zagotoviti humanitarno pomoč stotinam tisoč žrtev, saj nekatere med njimi živijo na osamljenih območjih. Takojšnjo humanitarno pomoč na Haitiju potrebuje okoli 600.000 ljudi. Med drugim naj bi jo prejeli tudi iz rok teniške igralke Naomi Osaka, ki namerava zaslužek z odprtega turnirja Western & Southern Open nameniti žrtvam tokratnega potresa.

Sredstva za prizadete v potresu je pristojnim že posredovala tudi Slovenska karitas, ki je za takojšnje lajšanje posledic naravne katastrofe nemudoma namenila 5.000 evrov, začela pa je tudi akcijo zbiranja sredstev za pomoč prizadetim ob potresu na Haitiju.

Dar lahko nakažete na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR (pri NLB): SI56 0214 0001 5556 761; sklic: SI00 860; namen: Potres Haiti. Prispevek v višini 5 evrov je mogoče posredovati tudi s sms-sporočilom KARITAS5 na 1919.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh