Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliška cerkev na Haitiju osupla nad umorom predsednika

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 07. 2021 / 14:46
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2021 / 14:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliška cerkev na Haitiju osupla nad umorom predsednika
53-letnega predsednika Jovenela Moisea in njegovo soprogo Martine so v noči na sredo na njunem domu v haitski prestolnici Port-au-Prince napadli in ustrelili neznani atentatorji FOTO: Vatican Media

Katoliška cerkev na Haitiju osupla nad umorom predsednika

V noči na sredo so neznani napadalci na njunem domu umorili predsednika Jovenela Moisea in huje ranili njegovo soprogo Martine.

Po umoru haitskega predsednika Jovenela Moisea in napadu na njegovo soprogo Martine je Katoliška cerkev v državi izrazila svoje ogorčenje nad tragičnim dogodkom. Četudi so na otoku obstajale napetosti, nihče ni računal, da bodo posledice tako dokončne, je v včerajšnjem pogovoru za spletni portal Vatican News izjavil škof haitske škofije Fort-Liberte, Alphonse Quesnel. Razmere so kaotične, oborožene skupine so vedno bolj nasilne in škofje so resnično zaskrbljeni. »Trenutno je položaj razmeroma miren, vendar ne vemo, kako se bodo odzvali ljudje,« tako škof Quesnel.

53-letnega predsednika Jovenela Moisea in njegovo soprogo so v noči na sredo na njunem domu v haitski prestolnici Port-au-Prince napadli in ustrelili neznani atentatorji. Soproga Martine je bila v napadu huje ranjena in so jo reševalci uspeli prepeljati v bolnišnico v prestolnici, pozneje pa so jo premestili na zdravljenje v Miami v ameriški zvezni državi Floridi. Po zadnjih podatkih je njeno stanje kritično, vendar stabilno. Začasni predsednik haitske vlade Claude Joseph je napad označil kot »poln sovraštva, nečloveški in barbarski«. Po atentatu je sklical izredno sejo tamkajšnjega varnostnega sveta.

Haitski predsednik Moise in soproga Martine na obisku v Vatikanu leta 2018 FOTO: Vatican Media

Kritiki Moiseu očitajo korupcijo in povezave s kriminalnimi tolpami

Moise je bil za predsednika izvoljen leta 2015, vendar so bili volilni rezultati zaradi nepravilnosti izničeni. Na volitvah leta 2016 je znova dobil največ glasov, slovesna prisega je sledila leta 2017. Od januarja 2020 je v otoški državi, ki jo nenehno pretresajo krize, vladal z odlokom brez navzočnosti parlamenta, saj so bile nove volitve preložene.

Šele v torek je Moise znova imenoval novega predsednika vlade, Ariela Henryja. Ta naj bi Josepha po zgolj treh mesecih razrešil dolžnosti in državo pripravil na načrtovani ustavni referendum ter volitve novega predsednika in parlamenta. Kritiki so Moiseu očitali korupcijo in povezave s kriminalnimi tolpami.

Karibska država Haiti z okoli enajstimi milijoni prebivalcev je po vedno pogostejših naravnih katastrofah najrevnejša država ameriške celine.

Jovenel in Martine Moise FOTO: Vatican Media

Papež moli za umorjenega predsednika in za bratsko sožitje prebivalcev Haitija

V sožalnem telegramu vsem državljanom Haitija je tudi papež Frančišek obsodil sleherno obliko nasilja kot sredstva za reševanje kriznih razmer in sporov. Sveti oče je telegram naslovil na apostolsko nunciaturo na Haitiju, v njegovem imenu pa ga je podpisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Sveti oče iskreno sožalje izreka tudi predsednikovi soprogi Martine, ki je bila v napadu huje ranjena, in zagotavlja svoje molitve za dušo pokojnega.

Razvoj dogodkov na Haitiju

Policija na Haitiju je medtem po atentatu na predsednika ubila štiri in pridržala dva osumljenca za napad. Kot poroča STA, je napadalcem v spopadu uspelo vzeti za talce tri policiste, vendar so jih pozneje rešili. Natančnejših podatkov o napadalcih zaenkrat še ni, policija jih je označila le kot »plačance«. Po njenih podatkih na begu še ostaja več članov skupine, ki je izvedla atentat, vendar so jim policisti za petami.

Port-au-Prince: ulice okoli predsedniške palače so bile včeraj povsem prazne FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh