Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Močno neurje pustošilo po severu Evrope, snežna nevihta v ZDA

Za vas piše:
T. M.
Objava: 30. 01. 2022 / 16:52
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2022 / 16:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Močno neurje pustošilo po severu Evrope, snežna nevihta v ZDA
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Močno neurje pustošilo po severu Evrope, snežna nevihta v ZDA

Sever Evrope je prizadelo neurje Malik, ki je terjalo več življenj.

Iz Anglije poročajo o več smrtnih žrtvah, ki so podlegle posledicam neurja. Na območju so zabeležili veter s hitrostjo do 140 kilometrov na uro. Po celi državi je bilo vsaj začasno brez elektrike več kot 130.000 gospodinjstev.

Malik je dosegel tudi Dansko in sever Nemčije, kjer še naprej povzroča nevšečnosti. Na Danskem je bilo v pripravljenosti 10.000 reševalcev. V kraju Frederikssund so preventivno evakuirali več deset ljudi, saj jih primeru poplav ne bi več uspeli doseči in jim nuditi osnovne oskrbe.

Oblasti ljudem svetujejo, naj ostanejo doma 

Na otoku, kjer je tudi prestolnica Koebenhavn, so preventivno ustavili železniški promet, prav tako je bil do danes zjutraj zaprt most, ki povezuje Dansko s Švedsko. Oblasti ljudem svetujejo, naj ostanejo doma. O težavah poročajo tudi s Švedske. Na jugu in osrednjem delu države je brez elektrike ostalo več deset tisoč ljudi.

Težave v Nemčiji 

Neurje Malik je povzročilo težave tudi v Nemčiji, kjer je bilo nekaj smrtnih žrtev. Na severu Nemčije so beležili zamude in odpovedi vlakov, več je bilo tudi podrtega drevja, škodo so povzročili deroči predmeti. 

Gasilci in policija so morali ponoči večkrat na teren. V Hamburgu je bila zaradi visokega plimovanja pod vodo tržnica, težave pa so imeli tudi v ladijskem prometu. 

Malik je dosegel tudi Češko in Poljsko 

Poljski gasilci so na pomoč priskočili več tisočkrat, med drugim so se soočali s podrtim drevjem in odkritimi strehami. Okoli 680.000 gospodinjstev je bilo zaradi poškodb na omrežju brez elektrike.

Tudi na Češkem so bile nevšečnosti zaradi podrtega drevja, brez elektrike pa je bilo začasno več kot 30.000 gospodinjstev. Zaradi orkanskega vetra so imeli težave tudi gasilci pri gašenju skladišča okoli 50 kilometrov severno od Prage. Škodo so ocenili na več kot 40 milijonov evrov.

Snežna nevihta v ZDA 

O vremenskih nevšečnostih poročajo tudi iz ZDA. Dele vzhodne obale ZDA je v soboto, 29. januarja, prizadela snežna nevihta, ki je povzročala nevšečnosti v prometu, več tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Pet zveznih držav je nekaj ur pred nevihto razglasilo izredne razmere. 

Nevihta je s seboj prinesla močno sneženje, poplavljanje obale in nevihtne razmere. Na uro je zapadlo od osem do deset centimetrov snega, zaradi česar so imeli težave tudi s sprotnim čiščenjem cestišč.

Do sobote zvečer je bilo v Massachusettsu brez elektrike še vedno več kot 80.000 odjemalcev. Najhuje je bilo na območju polotoka Cape Cod. Zaradi nevihte so ta konec tedna odpovedali že skoraj 6000 poletov. 


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh