Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Modrost slovenske množice

Za vas piše:
Ožbej Peterle
Objava: 19. 04. 2023 / 08:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2023 / 10:43
Modrost slovenske množice
FOTO: Arhiv Družina

Modrost slovenske množice

Leta 1906 je bil v Plymouthu živinorejski sejem, kjer so se zbrali lokalni kmetje in predstavili najplemenitejše primerke svojih živali. Na sejmu so imeli tudi tekmovanje v oceni teže ogromnega vola.

Prijavilo se je 800 udeležencev, med njimi mesarji in kmetje, torej poznavalci volov, pa tudi povsem naključni mimoidoči. Zbrana množica je predstavljala kolektivno modrost Plymoutha. Znanstvenik Richard Galton je skrbno analiziral rezultate in prišel do zanimivega zaključka. Povprečna ocena celotne množice je bila, da ima vol 1.197 funtov, dejansko jih je imel 1.198. Iz česar je zaključil, da je lahko modrost množice dostikrat višja od najbolj inteligentnih posameznikov znotraj le-te.

Politična modrost slovenske množice se manifestira na volitvah. Odločitve so v zadnjih letih premočrtne. Iz volitev v volitve večinsko volimo neskončno permutacijo leve sredine. Volivci imajo vedno prav, slišimo velikokrat iz ust po navadi poraženih politikov. A kar dejansko s tem mislijo, je to, da kolektivna modrost že ve, kaj dela. Vprašanje, ki se mi poraja, je: kakšne so posledice te naše »modrosti«?

Prejšnji teden smo na podkastu peto kolo, ki ga pripravljamo skupaj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh