Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moj poklic je ljubezen

Za vas piše:
David Ahačič
Objava: 16. 10. 2020 / 07:30
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2020 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moj poklic je ljubezen

Moj poklic je ljubezen

Predavanje in razstava o Božji služabnici Cvetani Priol.

Lilijana Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor in kriški župnik Ivo Kožuh. FOTO: David Ahačič


Lilijana Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor je pripravila pregledno in poglobljeno razstavo o življenju in zapuščini Božje služabnice Cvetane Priol, ki v mesecu oktobru gostuje v župniji Križe. Ob odprtju razstave jo je avtorica obiskovalcem približala tudi z zanimivim predavanjem, v katerem smo med drugimi slišali tudi, kako napreduje postopek za njeno beatifikacijo (ki na škofijski ravni teče od leta 2003) in kako Cvetanin spomin živi v domačem Mariboru, zlasti v občestvu stolne župnije.

Geslo razstave je Cvetanin stavek: Moj poklic je ljubezen, ki ga je zapisala po dolgotrajnem razločevanju, kaj je spričo težke bolezni najgloblji smisel njenega življenja. Zaradi bolezni je veliko časa preživela v sanatorijih, odreči se je morala tudi poučevanju glasbe in vse svoje bolečine ter izgube je darovala Bogu kot žrtev ljubezni za Cerkev, duhovnike, ohranitev vere in rešitev duš. V drži takšne popolne izročenosti je doživela tudi več mističnih združitev z Bogom, ki jih je popisala tudi v duhovnem dnevniku, ki je izšel pod naslovom Darovana. Poleg njenega duhovnega življenja pa razstava slikovito prikazuje tudi njeno siceršnjo umetniško ustvarjalnost; bila je glasbenica ter pisateljica proznih spisov in pesmi.

Tudi med Slovenci najdemo številne svetniške like, a do uradnega prepoznanja in razglasitve v Cerkvi bomo odločilno pripomogli sami, če bomo te osebnosti dobro spoznali, sledili njihovim zgledom in se jim tudi v molitvi priporočali. Cvetana Priol ostaja svetel zgled za sodobni čas, saj nas med drugimi uči, kako sprejeti lastne omejitve in nemoč, kako rodovitno živeti iz hvaležne povezanosti z Bogom in kako pravilno ceniti Božjo navzočnost v zakramentih, zlasti v sveti evharistiji.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh