Zapri
Iskanje

Moje telo je lepo in edinstveno

Za vas piše:
Marina Vidmar
Objava: 09. 11. 2020 / 10:02
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2020 / 14:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Moje telo je lepo in edinstveno

Moje telo je lepo in edinstveno
Zakaj je pomembno, da pri otrocih spodbujamo zdravo samopodobo?

FOTO: Pexels.


13-letni Kaji je pomembno, da se počuti lepa in opažena med sošolci. Občasno je slabe volje, ker opazi kakšen mozolj na svojem obrazu, ali ker želi imeti draga oblačila znanih blagovnih znamk. Včasih prelista kakšno modno revijo ali pobrska po internetu, da bi kaj prebrala o slavnih pevkah, igralkah ali manekenkah. Ko vidi njihovo popolno podobo in razkošna oblačila, si želi, da bi bila tudi sama taka.

Vprašanja za otroke

1. Zakaj je Kaja včasih slabe volje glede svojega videza?
2. Kaj bi ji svetoval/-a, da bi pozitivno sprejemala svoje telo in se v njem dobro počutila?

Naše telo se spreminja vse življenje, najhitreje pa v najstniških letih, ko se iz otroka spreminjamo v odraslega. V tem obdobju je mladostnikom zelo pomembno, da so opaženi in sprejeti med vrstniki. Po videzu se primerjajo z vrstniki, pa tudi s slavnimi osebami, ki so na fotografijah vedno prikazane kot popolne. Te fotografije so pogosto zavajajoče in neresnične, saj so računalniško obdelane. V resnici nihče nima popolnega videza.

Sveto pismo pa nas uči: »Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril.« (1 Mz 1,27). Bog je naše telo ustvaril po svoji podobi, tako da je vsak človek odsev Božje lepote. Bog pa ne dela napak, kajne? Naše telo je čudovito. Bodimo hvaležni zanj.


Ilustracije: Miha Ha.

Kako se vidiš v ogledalu?

Nekateri so bolj zadovoljni s svojim telesom in izgledom, drugi manj. Temu pogledu na svoje telo pravimo telesna samopodoba. Zdravo telesno samopodobo imamo, če smo si všeč taki, kot smo. Pomeni, da se zavedamo močnih in šibkih točk (npr. da imamo kakšen kilogram preveč ali malo večja ušesa … ), vendar se zaradi tega ne obremenjujemo in se počutimo dobro v svojem telesu.

Zdrava telesna samopodoba vpliva na naše dobro počutje in na naše medosebne odnose. Človek, ki ima zdravo telesno samopodobo, spoštuje svoje telo in lepo skrbi zanj ter pričakuje, da ga tudi drugi spoštujejo.

Raziskave kažejo, da gibanje ali ukvarjanje s športom pripomore k boljši telesni samopodobi, zato ne pozabi na redno rekreacijo. To pomeni vsaj pol ure gibanja vsak dan.

Vaja za boljšo telesno samopodobo

Pred ogledalom si pozorno oglej vse dele svojega telesa od glave do pet. Vedi, da do tega, kar vidiš, lahko zavzameš ljubeč ali odklonilen odnos. Kaj je boljše zate? Nato na list napiši »Hvaležen sem za« in naštej vse, kar ti je všeč na tvojem telesu, npr. moje sijoče modre oči, moj širok nasmeh ... List prilepi na vidno mesto v svoji sobi. Spominjal te bo na to, kako čudovito te je Bog ustvaril.


Ilustracije: Miha Ha.

Školjka si, ki skriva biser

Telo je samo zunanji del tebe kot osebe. Najpomembnejši del tebe kot osebe je tvoja notranjost, tvoja duša in duh. Pravi prijatelji te imajo radi zaradi tvoje dobrote in prijaznosti in ne zaradi tvojega telesnega videza. Lahko si predstavljaš, da je tvoje telo lupina školjke, pravo bogastvo, tvoj biser, pa je vse dobro, ki ga nosiš v sebi.

To potrjuje tudi Sveto pismo: »Vaš okras naj ne bo zunanji, v spletanju las, v navešanju zlatega nakita in v razkazovanju oblek. Skušajte notranjost srca rajši okrasiti z neuničljivim okraskom krotkega in miroljubnega duha.« (1 Pt 3,3–4).

Ljudje pogosto druge presojamo po videzu in obleki. Bog pa vidi v srce. Lepota in čistost srca sta v Božjih očeh veliko več vredni od telesne lepote, razkošnih oblek in nakita.

»Mar ne veste, da ste Božji tempelj in da Božji Duh prebiva v vas? Če pa kdo Božji tempelj uničuje, bo Bog uničil njega. Božji tempelj je namreč svet, in to ste vi.« (1 Kor 3,16–17). Naše telo je sveto, ker v njem prebiva Božji Duh, zato moramo s svojim telesom ravnati spoštljivo in zanj lepo skrbeti.


Ilustracije: Miha Ha.

Si za izziv? Poišči nekaj lepega!

V družini, med sošolci in prijatelji pozorno opazuj in odkril boš, da ima vsak človek kaj lepega na sebi ali v sebi. Povej mu to.

Nekaj nasvetov za zdravo telesno samopodobo:

1. Imej rad svoje telo takšno, kot je.
2. Bodi vedno umit in urejen.
3. Vsak dan se pol ure ukvarjaj s športom.
4. Poskrbi za zdravo prehrano in pij dovolj tekočine.
5. Poskrbi, da imaš vsak dan dovolj spanca.
6. Nosi čista in dostojna oblačila. Bolj kot drage blagovne znamke je pomembno, da so oblačila sveža, oprana ter da ne razgaljajo pretirano tvojega telesa.
7. Pomni: vsak ima edinstveno telo in nihče ni popoln – ne primerjaj svojega telesa s telesi vrstnikov, medijskih zvezd ali vrhunskih športnikov.
8. Bodi nasmejan – nasmeh je najlepši okras tvojega obraza.
9. Bodi Bogu hvaležen za svoje telo – poglej, kako čudovito te je ustvaril in kaj vse zmore tvoje telo.


Članek je bil prvotno objavljen v novembrski številki Mavrice.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh