Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Molitev v času stiske

Za vas piše:
Jacques Philippe
Objava: 30. 08. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2022 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Molitev v času stiske
Le Bog je tisti, ki nas lahko preplavi z milostjo. FOTO: Tatjana Splichal.

Molitev v času stiske

Zadnjih osemnajst mesecev je bilo težkih. Verjetno imamo še vedno občutek krhkosti in negotovosti zaradi pandemije covida. Sredstva javnega obveščanja nas dan za dnem preplavljajo z novicami, ki niso vedno spodbudne. Toda ta izkušnja je lahko tudi povabilo, da se zbližamo z Bogom in poglobimo molitveno življenje.

On je »večna skala« (Iz 26,4), naša edina varnost, pravo upanje. Če nočemo  zapasti v skrbi ali malodušje, moramo znova odkrivati ali poglabljati ta odnos. Bog se nam v času stiske približa. Brezmejno nas ljubi ter nas podpira in opogumlja.

Potrebujemo molitev

Veliko potrebo imamo, da se redno postavljamo pred Božji pogled, sprejemamo njegovo blago navzočnost ter se hranimo z njegovo ljubeznijo in besedo. Prav blizu Boga miru, v tem »morju miru, ki je Sveta Trojica«, kot je dejala sveta Katarina Sienska, bomo odkrili mir srca. 

Tam bomo našli vse, kar potrebujemo, da bomo okoliščine sprejemali v veri in zaupanju. Janez Pavel II. je v apostolski spodbudi »Ob začetku novega tisočletja« zapisal, da je kristjan, ki ne moli, »rizičen kristjan« (34).

Avtor prispevka je p. Jacques Philippe. FOTO: Vid Ponikvar, Sportida.

Naše molitveno življenje ima dve plati

Prva je, da vse naše življenje, kolikor je mogoče, postane pogovor z Bogom. Čez dan bi morali preprosto in domačno pogosto obračati srce in misli k njemu v veri, da ves čas z ljubeznijo gleda na nas. 

Vse, kar je del našega življenja, je lahko snov za pogovor: čudovite stvari nam ga pomagajo slaviti in se mu zahvaljevati, težave nam pomagajo, da ga prosimo za pomoč, in celo naše napake nam pomagajo, da ga prosimo odpuščanja. To bi nas moralo zelo spodbuditi. 

Vse, dobro in slabo, lahko postane priložnost za pogovor z Bogom, da se mu približamo, kot se otrok približa očetu.

Druga plat zahteva, da si v rednih presledkih vzamemo čas samo za Boga, se za hip odmaknemo od zahtev življenja in smo v njegovi bližini. Lahko začnemo s samo petnajstimi minutami na dan, nato pa molitvi postopoma posvečamo več časa, na primer uro češčenja Najsvetejšega v župnijski kapeli. 

Bog nas lahko v teh trenutkih preplavi z milostjo. Lahko nam prinese moč in upanje, naše srce pa se v njegovi bližini spremeni.


Prebrali ste del članka, ki je bil v celoti objavljen v Besedi med nami, september-oktober 2021, reviji s premišljevanji božje besede za vsak dan. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 3,95 evra, naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin. 

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh