Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Molitev v podporo ženskam

Za vas piše:
K. C.
Objava: 04. 03. 2019 / 10:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2019 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje

Molitev v podporo ženskam

V petek, 1. marca, je bil po Sloveniji in svetu Svetovni molitveni dan 2019.

V petek, 1. marca, je bil v sedmih krajih v Sloveniji in v več kot 180 državah po svetu osrednji dogodek ob Svetovnem molitvenem dnevu 2019. Osrednje srečanje je gostila Slovenija. Svetovni molitveni dan je največje svetovno ekumensko gibanje, ki v osrčje molitve postavlja stiske žensk, mater in otrok v posameznih državah. Bogoslužja pripravijo ženske.



Slogan letošnjega Svetovnega molitvenega dne je bil »Pridite – vse je pripravljeno« (Lk 14,15-24). Z njim so vabili k molitvi, zahvaljevanju ter oznanjevanju Božjega kraljestva. Besede izhajajo iz Jezusove prilike o veliki gostiji, ki jo je gospodar pripravil za goste, vendar se je ti z raznimi opravičili niso udeležili. Nato so bili na gostijo povabljeni ubogi, invalidi, slepi in hromi. Slikarsko delo, ki krasi naslovnico bogoslužja, je ustvarila umetnica Rezka Arnuš.



V Sloveniji so bila ekumenska molitvena srečanja v Ljubljani v stolni cerkvi sv. Nikolaja, Rogaški Slatini v župnijski cerkvi sv. Križa, v evangeličanski cerkvi v Murski Soboti, v Velikih Laščah v župnijskem domu Alojzija Grozdeta, v župnijski cerkvi sv. Marka na Markovcu pri Kopru, v kapeli šolskih sester in Nadškofijske karitas Maribor in v Kino klubu v Domu kulture Kamnik.



Molitev in podpora ženskam

Svetovni molitveni dan se je rodil v Združenih državah Amerike leta 1927 in tradicionalno poteka po prvi petek v marcu. Vsako leto ženske iz ene države pripravijo ekumensko molitev. V njej predstavijo svojo deželo, lepote in stiske, za katere se moli. Poleg tega pa tudi predlagajo projekt v podporo žensk, mater in otrok, za katerega prosijo za finančno podporo. Letos je torej svet spoznaval lepote in stiske Slovenije, leta 2020 pa bodo osrednji dogodek pripravili v Zimbabveju.

Logotip je nastal na Irskem

Logotip svetovnega molitvenega dneva žensk je nastal leta 1982, ko so bogoslužje pripravile krščanske ženske z Irske. Sestavljen je iz štirih puščic v obliki keltskega križa, ki kažejo v središče s štirih strani neba. Puščice so oblikovane kot štiri klečeče osebe v molitvi, krog pa predstavlja svet in ekumensko edinost, kljub različnosti.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh