Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Molitvena osmina za edinost kristjanov

Objava: 13. 01. 2009 / 06:51
Oznake: Družba
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Molitvena osmina za edinost kristjanov

»Združeni bodo v Božji roki« (Ezk 37,17)

Vsako leto se kristjani različnih Cerkva med 18. in 25. januarjem povežejo v svetovni molitveni osmini za edinost kristjanov, ki je znana tudi pod imenom ekumenska osmina. Namen molitvene osmine je, da v sklopu ekumenskih prizadevanj še posebej povabi k molitvi in delu za edinost vseh krščanskih Cerkva.

V okviru administracije Svetega sedeža deluje Papeški svet za edinost kristjanov, Zametki današnjega Papeškega sveta za edinost kristjanov segajo v predkoncilski čas, ko je papež Janez XXIII. (1958–1963) z Motu Propriem Superno Dei mutu dne 5. junija 1960 ustanovil Tajništvo za pospeševanje edinosti kristjanov. Glavna naloga komisij Tajništva je bila priprava II. vatikanskega koncila (1962–1965). Omenjeni Svet je dobil nekatere dodatne naloge v letih 1962 in 1963. Tajništvo od leta 1963 sestavljata Oddelek za vzhodno in Oddelek za zahodno Cerkev. Z apostolsko konstitucijo Regimini Ecclesiae Universae so bile leta 1967 potrjene strukture in naloge Tajništva, pri čemer med slednje sodijo pospeševanje edinosti kristjanov in zadeve, povezane z vprašanji judovstva. Leta 1988 se je Tajništvo – v skladu z apostolsko konstitucijo Pastor bonus – preimenovalo v Papeški svet za edinost kristjanov. Predsednik Papeškega sveta za edinost kristjanov je kardinal Walter Kasper. Na omenjenem Svetu je zaposlen tudi slovenski jezuit p. dr. Milan Žust. Več informacij na http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/chrstuni/index.htm. na krajevni ravni oziroma na ravni škofovskih konferenc pa komisije za ekumenizem. V Cerkvi na Slovenskem deluje Komisija za ekumenizem pri SŠK oz. Slovenski ekumenski svet, v katerega so prek svojih zastopnikov vključene vse (nad)škofije. Vodi ga mariborski pomožni škof msgr. dr. Jožef Smej, podpredsednik je dr. Stanko Janežič, službo tajnika opravlja dr. Bogdan Dolenc. Njegova naloga je skrb za medverski dialog ter priprava srečanj na različnih ravneh.

Letošnja osmina se opira na izkustvo krščanskih Cerkva v Koreji. Ta narod je že šestdeset let (od 1948) politično razdeljen na dve državi, na Severno in Južno Korejo, in s tem na lastnem telesu doživlja bolečino razdeljenosti. Ko so korejski kristjani pripravljali besedila za molitveno osmino, so se navdihovali ob preroku Ezekielu iz 6. stoletja pr. Kr. Tudi on je živel sredi nesrečno razdvojenega naroda in hrepenel po vnovičnem zedinjenju. Doživel je razrušenje templja in izgnanstvo, a ni obupal, ampak je širil sporočilo upanja: Bog bo uresničil svoj načrt, da prenovi in zedini svoje ljudstvo. Upanje je opiral na dve videnji. Prvo govori o suhih kosteh, ki jih Božji Duh obudi k življenju, drugo pa o dveh kosih lesa, t. j. dveh kraljestvih, v kateri so Izraelci razdeljeni. V Božji roki, to je z Božjim posegom ta dva kosa lesa spet postaneta eno. Odtod glavna misel letošnje molitvene osmine: »Združeni bodo v Božji roki« (Ezk 37,17). Ezekielovo oznanilo nam veliko pove. Vzrok needinosti sta obakrat – pri Izraelu in pri kristjanih – greh in oddaljitev od Boga, pot k edinosti pa vodi prek spreobrnjenja in vrnitve k Bogu. On je tisti, ki bo edinost spet vzpostavil in to ne bo zgolj vrnitev k staremu, ampak bo »novo stvarjenje«. Edinost Božjega ljudstva bo znamenje upanja tudi za druga ljudstva, za vse človeštvo.

Župnije so – kakor vsako leto – prejele knjižico z gradivom za vsakodnevno bogoslužje med osmino.

Razpored ekumenskih bogoslužij in molitev
Škofija Celje

V nedeljo, 18. januarja 2009, ob 10.00 bo začetek ekumenske osmine v stolnici sv. Danijela v Celju vodil škof msgr. dr. Anton Stres.

V ponedeljek, 19. januarja 2009, ob 18.00 bo ekumensko bogoslužje v župniji Celje – sv. Cecilija vodil mag. Ciril Slapšak SDB.

V torek, 20. januarja 2009, ob 18.00 bo ekumensko bogoslužje v župniji Celje – Sv. Duh vodil opat Marjan Jezernik.

V sredo, 21. januarja 2009, ob 17.00 bo ekumensko bogoslužje v župniji Sv. Lovrenc nad Štorami vodil mag. Srečko Hren.

V četrtek, 22. januarja 2009, ob 17.30 bo ekumensko bogoslužje v župniji Teharje vodil mag. Branko Brezovnik.

V soboto, 24. januarja 2009, ob 18.00 bo ekumensko bogoslužje v župniji bl. Antona Martina Slomška v Celju vodil p. dr. Metod Benedik OFMCap.

V nedeljo, 25. januarja 2009, ob 10.00 bo ekumensko bogoslužje v župniji Svetina vodil David Kraner, ob 18.30 pa bo v župniji Celje – Sv. Jožef sklep ekumenske osmine, ki ga bo vodil generalni vikar Jože Kužnik.

Škofija Koper

V nedeljo, 18. januarja 2009, ob 18.00 bo v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru sv. mašo ob začetku molitvene osmine daroval pomožni škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

V nedeljo, 25. januarja 2009, ob 18.00 bo v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru sv. mašo ob zaključku molitvene osmine daroval škof msgr. Metod Pirih. Sv. maše se bodo udeležili tudi predstavniki drugih krščanskih Cerkva v Kopru.



Nadškofija Ljubljana

V nedeljo, 18. januarja 2009, ob 16.00 bo v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani ob začetku molitvene osmine sv. maša za edinost kristjanov, ki jo bo daroval nadškof msgr. Alojz Uran.

V sredo, 21. januarja 2009, ob 18.00 bo v župnijski cerkvi Sv. Trojice (pri uršulinkah) v Ljubljani sv. maša, ki jo bo daroval pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Sledila bodo ekumenska pričevanja, pri katerih bodo sodelovali škof Jamnik, paroh Srbske pravoslavne Cerkve Peran Bošković in evangeličanski škof mag. Geza Erniša.

V četrtek, 22. januarja 2009, ob 20.00 v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja na Gosposvetski cesti 9 v Ljubljani taizéjska molitev, meditacija in petje kánonov.

V nedeljo, 25. januarja 2009 bodo v ljubljanski nadškofiji naslednja bogoslužja:
    ob 10.00 bo v srbski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Tivoliju v Ljubljani ob prazniku sv. Save slovesna Božja liturgija, ki ji bo sledil praznični recital;
    ob 11.00 bo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani ekumenska Božja služba z nagovori predstavnikov krščanskih Cerkva. Pri bogoslužju bodo prepevali mladi iz Marijinega dela;
    ob 16.00 bo ob sklepu molitvene osmine v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani sv. maša za edinost kristjanov, ki jo bo daroval nadškof msgr. Alojz Uran, ob 19.30 pa bo v organizaciji Društva Srbska skupnost koncert orkestra kontrabasov Brass Chorus. Izvajali bodo inštrumentalne priredbe pravoslavnih liturgičnih pesmi.

Nadškofija Maribor

V nedeljo, 18. januarja 2009, ob 18.00 bo v stolnici sv. Janeza Krstnika v Mariboru začetno slovesno evharistično bogoslužje, ki ga bo vodil nadškof msgr. dr. Franc Kramberger. Ob 18.45 bo ekumenska molitev, pri kateri bodo sodelovali predstavniki katoliške, pravoslavne, evangeličanske in binkoštne Cerkve.

V ponedeljek, 19. januarja 2009, ob 18.30 bo v župnijski cerkvi sv. Magdalene na Magdalenskem trgu 3 v Mariboru evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom Igorja Novaka, dekanijskega referenta za ekumenizem.

V torek, 20. januarja 2009, ob 19.00 bo v nadškofijski avli na Slomškovem trgu 20 v Mariboru dr. Maksimilijan Matjaž predaval o sv. Pavlu, oznanjevalcu edinosti. Po pogovoru o predavanju bodo predstavili Ekumenski zbornik 2008 in Evangeličanski koledar 2009.

V sredo, 21. januarja 2009, ob 19.00 na sedežu Evangeličanske cerkvene občine na Trubarjevi ulici 1 v Mariboru ekumensko srečanje mladih v duhu taizéjskih srečanj.

V četrtek, 22. januarja 2009, ob 18.00 bo v župnijski cerkvi sv. Rešnjega telesa na Radvanjski cesti 19 v Mariboru evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom dr. Avguština Laha, prodekana Teološke fakultete.

V petek, 23. januarja 2009, ob 18.30 v župnijski cerkvi Sv. Križa na Ertlova ulici 4 v Mariboru evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom kanonika Janeza Lesnika.

V soboto, 24. januarja 2009, ob 18.00 bo v župnijski cerkvi sv. Cirila in Metoda na Vrablovi ulici 21 na Teznem v Mariboru evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom kanonika Jožeta Goličnika.

V nedelja, 25. januarja 2009, ob 10.00 bo v srbski pravoslavni cerkvi na Tržaški cesti 13 v Mariboru pravoslavna Božja liturgija pod vodstvom paroha Sava Kosojevića, ob 18.00 pa bo v baziliki Matere usmiljenja (pri frančiškanih na Ulici Vita Kraigherja 2 v Mariboru) sklepno evharistično bogoslužje vodil pomožni škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Škofija Murska Sobota

V nedeljo, 18. januarja 2009, ob 11.00 bodo v stolni župniji sv. Nikolaja v Murski Soboti pri ekumenskem bogoslužju sodelovali verniki katoliške župnije Murska Sobota in evangeličani iz skupnosti Murska Sobota.

V nedeljo, 25. januarja 2009 bodo v murskosoboški škofiji naslednja bogoslužja:

    ob 10.00 bo v župniji Pertoča ekumensko bogoslužje, pri katerem bodo sodelovali verniki katoliške župnije Pertoča in evangeličanske skupnosti z Gornjih Slaveč;
    ob 10.30 bodo v župniji Martjanci pri ekumenskem bogoslužju sodelovali verniki katoliške župnije Martjanci in evangeličanske skupnosti iz Moravskih Toplic;
    ob 11.30 bo v evangeličanski cerkvi v Apačah ekumensko bogoslužje, pri katerem bodo sodelovali evangeličani iz skupnosti Apače in katoliške župnije Apače;
    ob 14.00 bo v katoliški cerkvi v Gornjih Petrovcih ekumensko bogoslužje, ki ga bodo pripravili katoličani iz župnij Gornji Petrovci, Markovci, Dolenci, Kančevci, evangeličani iz skupnosti v Gornjih Petrovcih, Hodošu, Križevcih, Domanjševcih in predstavniki binkoštne Cerkve iz Ženavelj.

Škofija Novo mesto

V nedeljo, 25. januarja 2009, ob 9.00 bo ob sklepu molitvene osmine v novomeški stolnici sv. Nikolaja sv. mašo za edinost kristjanov daroval škof msgr. Andrej Glavan. Pri sv. maši, med katero bodo katehumeni prejeli Sveta pisma, bosta navzoča tudi paroh Srbske pravoslavne cerkve v Novem mestu Goran Šljivić in pastor evangelijske cerkve Daniel Brkić.


TU SŠK

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh