Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Molitvena osmina za edinost kristjanov

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 13. 01. 2010 / 08:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Molitvena osmina za edinost kristjanov

Namen molitvene osmine je približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj na različnih ravneh

Molitvena osmina za edinost kristjanov bo od 18. do 25. januarja 2010 potekala pod geslom 'Vi ste priče teh reči' (Lk 24,48). Njen namen je približati različne krščanske tradicije, obrede in običaje med seboj tako na bogoslužni kot tudi na pastoralni in teološki ravni. V katoliški Cerkvi bodo molitve potekale po vseh župnijah, na škofijski ravni pa bodo bogoslužja vodili slovenski škofje.

Že več kot sto let je stara pobuda, da kristjani med 18. in 25. januarjem obhajamo molitveno osmino za edinost. Temu klicu bomo sledili tudi letos, saj čutimo, kako močne so silnice, ki ljudi, družine, soseske in narode med seboj razdvajajo. V mislih in molitvah bomo zato imeli vse naštete vidike edinosti. Kolikor močnejše so razdiralne sile, toliko bolj moramo zaupati v moč skupne molitve. V vseh pogledih velja, da družina, ki skupaj moli, tudi ostane skupaj. (bl. mati Terezija).

Leta 2008 smo obhajali stoletnico molitvene osmine za edinost kristjanov. Prvič jo je v ZDA leta 1908 obhajal anglikanski duhovnik Paul Wattson. Že v 18. in 19. stoletju so se kristjani različnih krščanskih Cerkva in skupnosti pridruževali Jezusovi molitvi k Očetu, da bi bili vsi eno. V liturgiji pravoslavnih Cerkva vsak dan molijo za mir in edinost vseh. Pobudi se je pridružila tudi katoliška Cerkev. Blaženi škof A. M. Slomšek (1800–1862) se sredi 19. stoletja z ustanovitvijo Bratovščine oziroma Apostolstva sv. Cirila in Metoda zapisal med predhodnike in pobudnike ekumenskega gibanja.

Letos bomo z molitveno osmino zaznamovali novo obletnico. Mineva namreč sto let od Svetovne misijonske konference v Edinburgu na Škotskem, ki je zaznamovala začetek modernega ekumenskega gibanja. Ekumenizem se je porodil iz misijonske misli, iz spoznanja, da je edinost kristjanov pogoj za uspešno oznanjevanje evangelija.

Besedilo je povzeto in prirejeno po besedilu, ki ga je pripravil dr. Bogdan Dolenc, tajnik Komisije za ekumenizem pri SŠK.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh