Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Molitveno srečanje za mir bo preroško«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 09. 2016 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Molitveno srečanje za mir bo preroško«

Asiški škof bo v teh dneh gostil predstavnike različnih veroizpovedi.

Skorajšnje svetovno molitveno srečanje za mir v Assisiju ima po besedah asiškega škofa Domenica Sorrentina »bolj preroški značaj kot kdaj koli prej«. Trideset let po prvem srečanju na pobudo Janeza Pavla II. (1978-2005) v obdobju hladne vojne se je svet znašel v stanju, ki ga je papež Frančišek označil kot »tretjo svetovno vojno na obroke«, je škof Sorrentino dejal med predstavitvijo programa srečanja v Rimu. Vodja katoliške Skupnosti sv. Egidija, Marco Impagliazzo, je dejal, da se morajo veroizpovedi soočiti s težavami, ki so nastale zaradi globalizacije in terorizma. Pomembno je, da se vsi skupaj »prekinemo solidarnost« z nasiljem.



Srečanje pod geslom »Žeja po miru« v Assisiju prirejajo med 18. in 20. septembrom. Umbrijsko mestece, rojstni kraj sv. Frančiška, bo gostilo 470 predstavnikov devetih veroizpovedi, med njimi patriarha Bartolomeja I., in okoli 12.000 udeležencev.

S tiskovnega urada samostana v Assisiju pa so sporočili, da bo poleg verskih voditeljev med udeleženci tudi šest dobitnikov Nobelove nagrade za mir: Mairead Maguire, katoličanka iz Severne Irske (1976), Lech Walesa, nekdanji poljski predsednik in voditelj Solidarnosti (1983), Jody Williams, ameriška aktivistka za človekove pravice in direktorica kampanje proti minam (1997), Tawakkul Karman, vodja arabske pomladi v Jemnu (2001), Hassine Abassi in Amer Meherzi, člana tunizijske četverice za dialog, ki je prejela Nobelovo nagrado za mir leta 2015. Omenjeni dobitniki bodo imeli govore na glavnih okroglih mizah.

Papež Frančišek se bo srečanja udeležil zadnji dan, v torek, 20. septembra. Na ta dan je vesoljno Cerkev pozval k molitvenemu dnevu za mir.

Ob 30-letnici Duha Assisija so v tem mestu miru pripravili razstavo, ki bo, okrepljena z doživljanjem Duha Assisija v Sloveniji, od 20. oktobra na ogled v Galeriji Družina. Več o razstavi in obletnici si preberite v reviji Praznična.

Vir: Kathpress / RV
Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh