Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Monografija o p. Milanu Holcu: »Resnično, močnejša od smrti je ljubezen«

Za vas piše:
K. H.
Objava: 06. 04. 2022 / 11:01
Oznake: Cerkev, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2022 / 13:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Monografija o p. Milanu Holcu: »Resnično, močnejša od smrti je ljubezen«
Pokojni p. Milan Holc (1956-2019). FOTO: Arhiv minoritske province

Monografija o p. Milanu Holcu: »Resnično, močnejša od smrti je ljubezen«

Slovenska minoritska provinca je ob 75. obletnici rojstva pokojnega sobrata minorita p. Milana Holca (1946-2019) izdala obsežno monografijo o njegovem življenju in delu. Gre za prvo te vrste monografijo v 50-letni zgodovini samostojne slovenske province. Predstavitev bo na Ptuju v petek, 9. aprila, ob 19.30.

Resnično, močnejša od smrti je ljubezen, so patri minoriti naslovili knjigo, ki na dobrih 300 straneh zajema življenje in delovanje p. Milana Holca. »Knjiga želi biti hvaležen spomin na njegovo življenje, hkrati pa predstavlja tudi morda neke vrste 'vstajenje' osebe, saj ob zapisani besedi pokojni oživijo in nam kaj sporočajo,« pravi p. Danilo Holc in z latinskimi besedami Littera scripta manet – vse zapisano ostane, oz. ostane ovekovečeno dodaja, da bodo mnogi monografije gotovo veseli: »Najprej tisti, ki so p. Milana dobro poznali ali z njim sodelovali na bibličnem in znanstvenem področju, potem sorodniki in prijatelji, ki jih je imel veliko – tudi izven meja, saj je v Rimu preživel kar 36 let svojega življenja – , potem Ptujčani, pa takšni, ki bodo želeli zvedeti kaj več o njem, predvsem pa bo 'hvaležna zgodovina.«

FOTO: Arhiv minoritske province

Prevajalec Svetega pisma, raziskovalec

P. Milan je bil širok in vsestranski človek: biblicist, prevajalec Svetega pisma, predavatelj, voditelj romanj v Sveto deželo pa tudi druge biblične ali romarske kraje, voditelj duhovnih vaj, duhovni spremljevalec različnih cerkvenih gibanj, duhovni pomočnik v župniji, vzgojitelj, direktor kinematografa, tudi iluzionist, predvsem pa je bil redovnik minorit in duhovnik, ki je dal vse talente na razpolago za služenje Bogu, Cerkvi, minoritskemu redu in ljudem. Kot je zapisal p. Danilo so v monografiji nekatera področja njegovega delovanja pod strokovnim vidikom podrobneje predstavljena. Znanstvenoraziskovalno udejstvovanje na področju interpretacije in prevajanja Svetega pisma, analize bibličnih besedil je oplemenitil z arheološkimi raziskovanji – zelo ga je namreč zanimala arheologija povezana s Svetim pismom. V času študija v Jeruzalemu je leta 1975 celo sodeloval pri arheoloških izkopavanjih na Tel Mevorahu, nekaj km južno od Haife. Zelo se je zanimal za izkopavanja Eble, ki so jo odkrili leta 1964.

FOTO: Arhiv minoritske province

Ptuj, Rim, Jeruzalem

p. Milan Holc je sodeloval pri zadnjih dveh prevodih Svetega pisma v slovenščino: pri Slovenski standardni izdaji in pri Jeruzalemski izdaji. Po prevodu iz Visoke pesmi (Vp 8,6) so naslovili tudi monografijo: Resnično, močnejša od smrti je ljubezen.

Kot je povedal v enem od intervjujev za Družino, ki je tudi objavljen v monografiji, Sveto pismo zanj ni bilo samo znanstveno besedilo, temveč je tukaj črpal navdih in hrano za svoje duhovno življenje po Božji besedi … »Tudi zato je tako rad toliko romarjev popeljal v Sveto deželo, ki velja za neke vrste »peti evangelij«, ter jim v živo na svetopisemskih krajih predajal ne samo znanja, temveč tudi Božje sporočilo vsakemu človeku,« pravi p. Danilo, dvojni »brat«, po krvi in sobrat v redovništvu.

Še posebej rad se je vračal v rodno mesto Ptuj, pravijo sobratje minoriti. »Tri mesta so mi pri srcu: Ptuj, ki me je rodil, Rim, ki me je hranil in Jeruzalem, kjer bi živel,« je dejal v intervjuju.

Skoraj dve tretjini svojega življenja je »misijonaril« po svetu, med drugim je dve leti preživel tudi v Jeruzalemu. Kot sklene p. Danilo: »Ne bo mu več dano, da bi si ogledoval zidovje zemeljskega Jeruzalema, upamo in verjamemo pa, da se sprehaja po ulicah nebeškega Jeruzalema.«

Predstavitev monografije, v kateri je objavlja članke prek 20 avtorjev, bo v petek, 9. aprila, ob 19.3. v minoritskem samostanu na Ptuju. 

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh