Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Monoteizem in nasilje

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 06. 02. 2020 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2020 / 08:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Monoteizem in nasilje

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo francoskega duhovnika, strokovnjaka za vprašanje zla, Monoteizem in nasilje.

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo francoskega duhovnika Jean-Michela Maldameja, strokovnjaka za vprašanje zla, Monoteizem in nasilje.

Le kdo si ob malone vsakodnevnih poročilih o terorističnih napadih – domnevno v imenu vere – danes še upa zatrjevati, da so religije vir miru? Francoski teolog, priznani strokovnjak za razmerje med znanostjo in religijo Jean-Michel Maldamé, razmislek o njihovi odgovornosti prepušča drugim monoteizmom, bralcem pa ponuja znanstven in korekten vpogled v tematiko nasilja v krščanstvu.

Knjiga razčlenjuje temačna brezna

Evangelij je oznanilo ljubezni do vseh ljudi. Kako naj si torej razlagamo dejstvo, da se je toliko kristjanov izneverilo sporočilu Jezusa Kristusa? Katera je pot, ki vodi v preganjanje in sveto vojno? Od kod izvira zlo, ki razjeda srce in zastruplja duha? Čemu je Cerkev ohranila svetopisemska besedila – od zavzetja obljubljene dežele do apokaliptičnega uničenja –, ki zagovarjajo nasilje?

Knjiga razčlenjuje temačna brezna krutosti križarskih pohodov, inkvizicije in verskih vojn. Raziskuje vzgibe vzrokov, ki vodijo v sprevrženje vere in potvarjanje Jezusovega klica, naj postanemo tvorci miru. Iskanje vira zla v zgodovini krščanstva pa odpira tudi vrata upanja skladno s Kristusovimi besedami: »Kdor se ravna po resnici, pride k luči.«

Pomembne osvetlitve nekaterih poglavij zgodovine Cerkve

Spremna beseda k slovenski izdaji delo umesti tudi v aktualne debate v našem prostoru. Napisal jo je p. dr. Mari Jože Osredkar, ki je zapisal, da je knjiga Jean-Michela Maldameja tehten prispevek k razumevanju svetopisemskih besedil, ki so lahko brez dinamičnega razumevanja nastanka Svetega pisma zelo sporna. Prav tako so pomembne osvetlitve nekaterih poglavij zgodovine Cerkve, ki jih avtor ne opravičuje, jih pa zgodovinsko osvetli. Knjiga nam pomaga bolje razumeti, da so bistvo krščanstva ljubezen, mir in odpuščanje.


Prevajalka Vesna Velkovrh Bukilica, p. Edvard Kovač, avtor spremne besede p. Mari Jože Osredkar, urednica Tadeja Petrovčič Jerina.

Avtor knjige Jean-Michel Maldamé

Dominikanski redovnik, duhovnik Jean-Michel Maldamé, rojen leta 1939 v Alžiriji, je po študiju matematike in filozofije znanosti doktoriral iz teologije in je priznan strokovnjak za razmerje med znanostjo in vero. V letih od 1984 do 2000 je bil dekan Katoliškega inštituta v Toulousu, kjer je predaval filozofijo, od leta 1997 je član Papeške akademije znanosti, od leta 2008 pa član Mednarodne akademije za religiozne vede.

V svojih strokovnih razpravah se posveča zlasti vprašanju zla. Na to temo je med drugim objavil deli Le Scandale du mal, une question posée ŕ Dieu (2001; »Škandal zla: vprašanje, zastavljeno Bogu«) in Le Péché originel: foi chrétienne, mythe et métaphysique (2008; »Izvirni greh: krščanska vera, mit in metafizika«).

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh