Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Montessori center v Podutiku za 200 otrok

Za vas piše:
K. H.
Objava: 31. 01. 2018 / 16:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2018 / 09:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Montessori center v Podutiku za 200 otrok

Montessori center v Podutiku za 200 otrok

Nove prostore je odprl predsednik države, blagoslovil pa ljubljanski nadškof.

V Podutiku so danes uradno odprli nove prostore Centra montessori. Vanje so se – iz Zavoda sv. Stanislava, kjer so imeli prostore v najemu – vselili že v ponedeljek, danes dopoldne pa so medse sprejeli novinarje in fotografe; popoldne je ob bogatem kulturnem programu prostore odprl predsednik države Borut Pahor, blagoslovil pa nadškof Stanislav Zore.


V novih prostorih šole v Podutiku je prostora za 200 otrok; 116 učencem od 1. do 8. razreda, ki so v novih prostorih od ponedeljka, se bosta čez nekaj dni pridružili še dve skupini vrtčevskih otrok (foto Tatjana Splichal)


Osnovno šolo Montessori sta leta 2010 ustanovila zakonca Melita in Pavel Demšar. V šolo je v tem šolskem letu vpisanih 116 otrok, od prvega do osmega razreda. Kot je povedala direktorica Melita Kordeš Demšar so kmalu po ustanovitvi šole začeli iskati prostor za novo zgradbo in ga v letu 2011 našli v Podutiku. Zemljišče so kupili za 600 tisoč evrov: šestino sta imela zakonca Demšar prihranjenega, pol milijona pa so v rekordno kratkem času zbrali starši, prijatelji in ljudje, ki so poznali montessori pedagogiko. Gradbeno dovoljenje, čeprav je že ob nakupu namenjeno gradnji šolskih prostorov, so dobili šele čez dobrih pet let, decembra 2016, v januarju 2017 so začeli z gradnjo. Zgradba s površino 2800 kvadratnih metrov je zrasla v letu dni, investicijo 2,7 milijona pa sta Demšarjeva pokrila z najetim kreditom. Šola ima še 7000 kvadratnih metrov zunanjih površin.

Poleg razredov in skupnih prostorov osnovne šole bosta v zgradbi tudi dva oddelka vrtca, ti se učencem pridružijo čez nekaj dni; vrtčevske enote ima Center Montessori še na dveh lokacijah, Bravničarjevi in Sojerjevi, kot je povedala Demšarjeva, vrtci tam tudi ostanejo.


Zakonca Pavel Demšar in Melita Kordeš Demšar

Prvi vrtec montessori so v Sloveniji odprle sestre uršulinke v letu 2002, Melita Kordeš, ki se je v tujini izobraževala za montessori pedagogiko, je bila prva ravnateljica. Leta 2008 sta zakonca Demšar ustanovila svoj montessori vrtec, in pot do osnovne šole je bila, kot pravi Demšarjeva, "povsem naravna in predvsem na željo staršev, ki so želeli, da bi otrok tudi po vrtcu obiskoval montessori šolo". Osnovna šola Centra montessori je ena od dveh šol, ki delajo po tem programu, druga je v Mariboru, prostore ima v zavodu Antona Martina Slomška. Vrtcev, ki delajo po montessori metodi, pa je v Sloveniji že okrog 20.

Kaj je to montessori pedagogika in kakšno je povpraševanje po vpisu v to šolo pa v novi tiskani Družini.


Učilnice montessori šole nimajo tabel, učbenike, ki sicer so na voljo na policah v razredu, pa učenci uporabljajo prostovoljno. Oddelki so sestavljeni heterogeno, kar pomeni, da so v njem otroci različnih starosti, učijo se drug od drugega. Ob pogovoru z učiteljem si otrok sam sestavi dnevni oziroma tedenski načrt učenja. Ocenjujejo jih šele v zadnji triadi. (foto K. H.)


Učenci v šoli montessori se učijo, raziskujejo, ustvarjajo s pomočjo posebnih učnih pripomočkov.


V zgradbi je tudi prostor za tišino, kamor gre lahko otrok kadarkoli v tednu. V njem imajo tudi katehezo dobrega Pastirja; v prvi triadi imajo predmet Vera in kultura, v zadnji pa predmet Etika in državljanstvo. Kot je povedala direktorica Kordeš Demšarjeva ima v svetu vsaka šola montessori "duhovno komponento in naša je izbrala krščanstvo, ker je to naše okolje". Seveda pa se ne vpišejo le otroci katoliških staršev: "Odprti smo za vse. Tako mora biti tudi po zakonu. Vendar staršem ob vpisu predstavimo naš program in krščansko usmeritev."


Ob odprtju prve OŠ montessori leta 2010 smo se pogovarjali z Melito Kordeš Demšar:

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/59-9-NasPogovor-1

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh