Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moški aretiran po poskusu vdora v Vatikan

Za vas piše:
M. P.
Objava: 19. 05. 2023 / 10:30
Oznake: Dogodek, Nesreča
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2023 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moški aretiran po poskusu vdora v Vatikan
Pogled na dvorišče sv. Damaza iz Apostolske palače. FOTO: M. P.

Moški aretiran po poskusu vdora v Vatikan

Čeprav Vatikan velja za najbolj varovano državo na svetu, je sinoči nekaj pred osmo uro zvečer vatikanska žandarmerija doživela neprijetno presenečenje. 40-letnik je z avtomobilom z vso hitrostjo prebil enega izmed glavnih vhodov v Vatikan in uspel doseči dvorišče sv. Damaza v Apostolski palači. Tam so ga aretirali.

Po navedbah Tiskovnega urada Svetega sedeža so moškemu pripadniki švicarske garde najprej preprečili vstop v Vatikan, nato pa se je vrnil s hitrostjo in prebil dve nadzorni točki švicarske garde in žandarmerije. 

"V poskusu zaustavitve vozila je pripadnik žandarmerije, ki je bil na straži pri vratih, ustrelil proti sprednjim gumam vozila," piše v izjavi za javnost.

Kljub zadetku je vozilo uspelo nadaljevati pot. Varnostniki so nato sprožili alarm za vdor in blokirali dostop do zadnjega dela bazilike sv. Petra, Vatikanskih vrtov in trga svete Marte, kjer se nahaja prebivališče papeža. V tem času je avtomobil dosegel dvorišče sv. Damaza, kjer je voznik izstopil, pripadniki žandarmerije pa so ga ustavili in aretirali.

Dvorišče sv. Damaza si romarji lahko ogledajo le izjemoma, saj je v osrčju Vatikana. FOTO: M. P. 

40-letnika so takoj pregledali zdravniki Direktorata za zdravje in higieno Vatikanske mestne države, ki so ugotovili, da ima psihofizično motnjo, kot piše v sporočilu za javnost. 

Trenutno se aretirani nahaja v ječi v novih prostorih kasarn žandarmerije, kjer čaka na obtožbo pred vatikanskimi pravosodnimi organi.

Nalaganje
Nazaj na vrh