Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanske znamke za mir, »največjo dobrino človeštva«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 05. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 15:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanske znamke za mir, »največjo dobrino človeštva«
Papež z ukrajinsko zastavo iz Buče. FOTO: Vatican Media

Vatikanske znamke za mir, »največjo dobrino človeštva«

Nova spodbuda za mir iz Vatikana: tamkajšnji filatelistični urad je v začetku tedna izdal novo serijo znamk na temo miru.

Na eni znamki so upodobljene pisane roke v obliki srca, ki se križajo in držijo ena drugo, na drugi pa papež Frančišek z ukrajinsko zastavo. Po navedbah spletnega portala Vatican News sta obe znamki, posvečeni miru, del serije Evropa 2023 vatikanskega filatelističnega urada. 

Na znamki v vrednosti 0,10 evra je upodobljen papež Frančišek na splošni avdienci 6. aprila 2022, ko mu je bila izročena ukrajinska zastava iz mesta Buča, kjer se je tik pred tem zgodil grozljiv pokol prebivalstva. Papež je ob tej priložnosti, kot tudi ob številnih drugih priložnostih po izbruhu vojne v Ukrajini, prosil za mir za to mučeno državo, pa tudi za to, da tamkajšnje vojne in trpljenja ljudi ne bi pozabili, temveč da bi preizkušani narod nenehno podpirali v molitvi.

FOTO: Vatican Media

Na drugi znamki za mir v vrednosti 1,25 evra je upodobljen motiv, skupen vsem državam članicam »Posteurop« in je bil izbran na natečaju, v katerem so sodelovale vse članice poštnega združenja. Luksemburška pošta je na natečaju zmagala s svojim »vozlom miru«. Pod njim je v italijanščini zapisano: »Mir - največja dobrina človeštva«.

Mir je največja dobrina človeštva.

Poleg dveh znamk na temo miru je Vatikan ta teden izdal še nekatere druge znamke. Med njimi je tudi znamka s švicarskimi gardisti, izdana ob stoletnici delovanja Stalne komisije za varstvo zgodovinskih in umetnostnih spomenikov Svetega sedeža, ki jo je 27. junija 1923 ustanovil papež Pij XI.

FOTO: Vatican Media

Porta Sancti Petri s švicarskimi gardisti

Po podatkih vatikanskega filatelističnega urada omenjena znamka prikazuje pogled v notranjost »Porta Sancti Petri« (vrata sv. Petra): ta prostor ni dostopen obiskovalcem in ga je mogoče videti iz vojašnice švicarskih gardistov. Komisija za spomenike sodeluje pri obnovitvenih delih v okviru projekta prenove vojašnice Papeške švicarske garde. V prihodnjih letih naj bi »Porta Sancti Petri« osvobodili vseh sodobnih elementov in obnovili njeno mogočno renesančno obrambno strukturo v poznoantičnem izročilu.

Tretja nova vatikanska znamka je posvečena mednarodnemu svetovnemu dnevu mladih, ki ga v začetku letošnejga avgusta gosti portugalska prestolnica Lizbona.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh