Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

V postnem času ob spletnem nakupu nad 40€ prejmete brezplačno darilo: Križev pot s papežem Frančiškom. Nakupujte tukaj

Zapri
Iskanje
Pričevanja

Ukrajina pod križem


Novo
Pričevanja

Ukrajina pod križem

John Burger

John Burger je že pred izbruhom vojne v Ukrajini začel pripravljati obsežnejši intervju z Njegovo blaženostjo Svjatoslavom Ševčukom, poglavarjem... Več
22,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Ukrajina pod križem
Ukrajina pod križem
22,90€

Lastnosti

Ikona seznama Koda: 9789610409595
Ikona seznama Avtor: John Burger
Ikona seznama Založba: Družina
Ikona seznama Leto izdaje: 2023
Ikona seznama Število strani: 232
Ikona seznama Vezava: mehka
Ikona seznama Mere: 140 x 210 mm
Ikona seznama ISBN: 978-961-04-0959-5

O izdelku

John Burger je že pred izbruhom vojne v Ukrajini začel pripravljati obsežnejši intervju z Njegovo blaženostjo Svjatoslavom Ševčukom, poglavarjem Ukrajinske grkokatoliške cerkve. Ševčuk se je rodil 5. maja 1970 na zahodu Ukrajine in odraščal v času, ko je bilo vero potrebno skrivati pred očmi države. Na duhovništvo se je pripravljal v tajnem semenišču in se navdihoval ob pričevanjih duhovnikov, ki so zaradi vere prestajali tudi zaporne in druge kazni. 

Svjatoslav Ševčuk si nikoli ni predstavljal, da bo moral svojo Cerkev voditi v vojnem času, nato pa so ga v ta položaj pahnili dogodki po 24. februarju 2022. Ruska invazija na Ukrajino se je začela teden in pol pred začetkom velikega posta po koledarju Vzhodnokatoliške in Pravoslavne cerkve. »Našim ljudem v Ukrajini in tujini se je zdelo, da je na začetku velikega posta na naša ramena nenadoma padel Gospodov križ, ki ga bomo nosili ne le kak dan ali teden, ampak nenehno, podnevi in ponoči,« je v velikonočnem pastirskem pismu za leto 2022 zapisal poglavar in oče Ukrajinske grkokatoliške cerkve. »Veliki petek je za nas postal naš vsakdanji kruh, naša vsakdanja resničnost. Ne vemo, kdaj bo prišel dan veličastne zmage nad zlom, sovraštvom in nasiljem, vemo pa, da nas danes naš Gospod kliče, naj ne dvomimo o zmagi svetlobe nad temo, življenjem nad smrtjo, resnicah nad lažjo, in nam obljublja svojo ljubezen in milost.«

O avtorju: 

John Burger je ameriški novinar, med drugim tudi dopisnik spletnega portala Aleteia. Svjatoslav Ševčuk (1970) je kijevski nadškof in poglavar Ukrajinske grkokatoliške cerkve, ki pripada občestvu Katoliške cerkve, a uporablja vzhodno bogoslužje. V duhovnika je bil posvečen leta 1994, v škofa 2009, za voditelja Cerkve pa ga je leta 2011 izvolila tamkajšnja škofovska sinoda.

Odlomek iz knjige:

Med enim od svojih vsakodnevnih video sporočil ste povedali, da so že prvo nedeljo po začetku invazije vaši duhovniki odšli v postaje podzemne železnice in zaklonišča maševat za tam zbrane vernike. Mi lahko opišete kakšen primer tega?

Zaradi jurišnih skupin in diverzantov, ki so se klatili po mestu, je vlada že prvo soboto in nedeljo razglasila policijsko uro. Ker bogoslužij nismo mogli več obhajati v cerkvah, smo duhovniki poskušali priti na kraje, kamor so se zatekli ljudje. Kadar verniki ne morejo priti v cerkev, pride Cerkev k vernikom! Največ se jih je zateklo v postaje podzemne železnice in protibombna zaklonišča, ki so bila tudi pod našo stolnico. Zato sem duhovnike, zlasti tiste v Kijevu, povabil, naj v nedeljo odidejo na take kraje in z verniki obhajajo evharistijo. Sprva so bili ljudje zelo presenečeni, ker niso pričakovali, da bodo duhovniki prišli k njim. Poleg tega se jim podzemni prostori niso zdeli dovolj dostojanstveni za slovesno obhajanje bogoslužja. Kljub temu so se navzočnosti duhovnikov zelo razveselili. Nekateri so jih po maši prosili, naj ostanejo z njimi za pogovor, spodbudo in spoved. Mnogi med njimi so se spovedali po dolgih letih ali celo prvič v življenju. Za nas so bili to edinstveni pastoralni trenutki. Ko sem govoril s svojimi duhovniki, ki so tako maševali v raznih kijevskih zakloniščih, so bili nad tem vsi zelo navdušeni.

Podobni izdelek

Družbena vprašanja
29,90€ Poglej izdelek: SOS kristjanov

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Nazaj na vrh