Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavna cerkev Ukrajine uvaja nov bogoslužni koledar

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 05. 2023 / 09:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2023 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pravoslavna cerkev Ukrajine uvaja nov bogoslužni koledar
Znameniti samostan Kijevsko-Pečerska lavra. FOTO: Wikipedia

Pravoslavna cerkev Ukrajine uvaja nov bogoslužni koledar

Avtokefalna oz. neodvisna Pravoslavna cerkev Ukrajine bo božič odslej obhajala 25. decembra in ne več 7. januarja.

Sodeč po javnomnenjskih raziskavah se želi najbolj priljubljena veroizpoved v Ukrajini tudi na ta način oddaljiti od Ruske pravoslavne cerkve. Kot je poročal avstrijski Kathpress, so se njeni škofje na plenarnem zasedanju v samostanu Kijevsko-Pečerska lavra minuli teden odločili, da ob začetku novega cerkvenega leta 1. septembra julijanski koledar, ki izhaja iz časov rimskega vladarja Julija Cezarja, nadomestijo s tako imenovanim novim julijanskim koledarjem.

Pravoslavna cerkev Ukrajine bo v prihodnje s tamkajšnjimi katoličani in protestanti vedno skupaj praznovala nepremične praznike.

To pomeni, da bo Pravoslavna cerkev Ukrajine v prihodnje s tamkajšnjimi katoličani in protestanti vedno skupaj praznovala nepremične praznike, kot sta božič in god sv. Nikolaja, ne pa tudi velike noči in binkošti, ki nista vezani na določen koledarski dan. Ukrajinska grško-katoliška cerkev, ki je povezana z Rimom in ki tako kot pravoslavne cerkve sledi bizantinskemu obredu, se je o tem odločila že februarja.

Ukrajinska pravoslavna cerkev pa še naprej vztraja pri starem julijanskem koledarju in je v ostrem sporu s Pravoslavno cerkvijo Ukrajine glede prevlade v državi. Ukrajinska pravoslavna cerkev se je od moskovskega patriarhata odcepila šele pred letom dni, vendar vlada v Kijevu dvomi v njihovo odločitev.

Želja po ohranitvi in potrditvi ukrajinske duhovne istovetnosti

Vodja Pravoslavne cerkve Ukrajine metropolit Epifanij je na družbenem omrežju Facebook pojasnil, da so o reformi bogoslužnega koledarja razpravljali že več let. Zaradi ruske agresivne vojne proti Ukrajini je po njegovih besedah težava, da je julijanski koledar povezan z rusko cerkveno kulturo. »Želja po ohranitvi in potrditvi naše ukrajinske duhovne istovetnosti ter zaščiti pred agresijo 'ruskega sveta' zato zahteva nujno odločitev: pridružiti se moramo večini nacionalnih Pravoslavnih cerkva in sprejeti novi julijanski koledar,« je pojasnil metropolit Epifanij. Večina vernikov omenjene Cerkve in večina ukrajinske družbe to odločitev pričakuje.

Ukrajina je 25. december za državni praznik razglasila že leta 2017.

Deželni svet, ki vključuje tako laike kot duhovnike, mora reformo koledarja še potrditi, je dejal metropolit. Ukrajina je 25. december leta 2017 že razglasila za državni praznik, ki je odtlej prav tako dela prost dan kot pravoslavni božič, 7. januar.

Pravoslavni patriarhati Carigrada, Aleksandrije in Antiohije ter Cerkve v Romuniji, Bolgariji, na Cipru, v Grčiji in Albaniji ravno tako uporabljajo novi julijanski koledar. Julijanski koledar pa med drugim še naprej upoštevajo Ruska pravoslavna cerkev, jeruzalemski patriarhat ter Cerkve v Srbiji, Gruziji in na Poljskem.

Nalaganje
Nazaj na vrh