Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev posebni odposlanec že na mirovni misiji v Kijevu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 06. 2023 / 10:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2023 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev posebni odposlanec že na mirovni misiji v Kijevu
Italijanski kardinal Matteo Zuppi je papežev posebni odposlanec, ki naj bi po nalogu svetega očeta pripomogel k ublažitvi napetosti v sporu med Rusijo in Ukrajino. FOTO: Vatican Media

Papežev posebni odposlanec že na mirovni misiji v Kijevu

Kardinal Matteo Zuppi, papežev posebni odposlanec, ki naj bi po nalogu svetega očeta pripomogel k ublažitvi napetosti v sporu med Rusijo in Ukrajino, danes začenja svojo misijo v Kijevu.

Papež Frančišek je nadškofu Bologne in predsedniku Italijanske škofovske konference zaupal nalogo, naj »poglobljeno prisluhne ukrajinskim oblastem o možnih načinih za dosego pravičnega miru«. Namen njegove misije je torej »ublažitev napetosti v sporu v Ukrajini«, kardinal pa bo v tamkajšnji prestolnici ostal do jutri, torka, 6. junija, poroča spletni portal Vatican News.

Glavni namen pobude je poglobljeno prisluhniti ukrajinskim oblastem o možnih načinih za dosego pravičnega miru in podpreti dejanja človečnosti, ki bodo pripomogla k zmanjšanju napetosti.

Kot je še poudarjeno v sporočilu Svetega sedeža, »gre za pobudo, katere glavni namen je poglobljeno prisluhniti ukrajinskim oblastem o možnih načinih za dosego pravičnega miru in podpreti dejanja človečnosti, ki bodo pripomogla k zmanjšanju napetosti«.

Ukrajinska prestolnica po ruskem zračnem napadu. FOTO: Vatican Media

Vest o Zuppijevem imenovanju je konec maja objavil vatikanski tiskovni urad, pred tem pa je papež tudi sam govoril o mirovni »misiji« za to trpinčeno vzhodnoevropsko državo. Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je pojasnil, da ne gre za misijo, katere neposredni cilj je »posredovanje«, ampak je njen cilj »predvsem prizadevanje za vzdušje, za okolje, ki lahko vodi na pot miru«. Kardinal Parolin je dodal, da bosta »sogovornika zaenkrat Moskva in Kijev, pozneje pa bomo videli«, in poudaril, da v tem dialogu »ne želimo nikogar izključiti«.

Ali in kdaj bo kardinal Zuppi odpotoval tudi v Moskvo, zaenkrat še ni znano.

Nazadnje je tudi sam Zuppi na sklepni tiskovni konferenci Stalnega sveta Italijanske škofovske konference ponovil cilj svoje misije in poudaril, da je papež v poldrugo leto trajajoči spor v Ukrajini vpleten »do roba solz«.

Ali in kdaj bo kardinal Zuppi odpotoval tudi v Moskvo, zaenkrat še ni znano. 67-letni cerkveni dostojanstvenik je tesno povezan s Skupnostjo sv. Egidija, ki je že večkrat prevzela občutljivo vlogo posrednika v imenu Vatikana v mednarodnih sporih.

Nalaganje
Nazaj na vrh