Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinski škof o Rusiji: spremljamo razmere

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 26. 06. 2023 / 12:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2023 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinski škof o Rusiji: spremljamo razmere
Pripadniki Wagnerjeve najemniške vojske na tanku v ruskem mestu Rostov na Donu. FOTO: Vatican Media

Ukrajinski škof o Rusiji: spremljamo razmere

Ukrajinski pomožni škof Volodimir Hruza iz Lvova pozorno spremlja razmere glede trenutnega boja za oblast v Rusiji in opozarja, da se kljub notranjim napetostim v državi nadaljuje bombardiranje ukrajinskega civilnega prebivalstva.

Kot je dejal, je novica o vstaji skupine Wagner proti ruskemu vojaškemu vodstvu vse skupaj nekoliko presenetila, še vedno potrebujejo čas, da opazujejo in analizirajo dogodke. »Nikoli pa se ne smemo veseliti, ko je nekomu hudo, ko ljudje umirajo, ne glede na narodnost. Ukrajinci želimo le dostojno živeti v svoji državi. V zadnjih nočeh je bila Ukrajina znova močno bombardirana. Predvsem civilno prebivalstvo. To je za nas najnujnejša novica. Svetovni skupnosti se zahvaljujemo za vsak znak solidarnosti,« je ob koncu tedna izjavil 47-letni škof, ki je na svojem položaju od leta 2016.

Boj za oblast …

Minuli konec tedna se je zaostril boj za oblast med vodjo najemniške vojske Wagner Jevgenijem Prigožinom in vojaškim vodstvom v Kremlju. Prigožin je zagrozil, da se bo s svojimi borci premaknil vse do Moskve. V mestu Rostov na Donu na jugu države so njegove enote zavzele vojaške objekte in sobota je minila v pričakovanju notranjega spopada. Moskovski pravoslavni patriarh Kiril I. je v izjavi za javnost podprl predsednika Putina in skupino Wagner, ne da bi jo izrecno imenoval, pozval k umiku.

Prigožin je v sobotnih popoldanskih urah naposled sporočil, da je ustavil napredovanje svojih sil proti ruski prestolnici.

Podpora Ukrajini je zdaj pomembnejša kot kdaj koli.

Josep Borrell: vojna v Ukrajini načenja rusko moč

Sobotno dogajanje v Rusiji po mnenju visokega zunanjepolitičnega predstavnika Evropske unije Josepa Borrella kaže na to, da vojna proti Ukrajini načenja rusko vojaško moč in vpliva na tamkajšnji politični sistem, zato je podpora Ukrajini zdaj pomembnejša kot kdaj koli. Ne bi bilo pa dobro, Borrellove besede povzemajo pri STA, da bi se jedrska sila, kot je Rusija, znašla v politični nestabilnosti.

Dogajanje minulega konca tedna v Rusiji je razkrilo nestabilnost kremeljskega režima.

Jens Stoltenberg: ruska invazija na Ukrajino v luči Wagnerjevega upora »napaka«

Glavni tajnik zveze Nato Jens Stoltenberg pa je dejal, kako je vstaja najemniške vojske Wagner pokazala, da je bila invazija Rusije na Ukrajino, pa tudi ruska aneksija Krima leta 2014, napaka. Tudi Stoltenberg ob tem poudarja potrebo po nadaljnji podpori Ukrajine s strani zaveznic Nata, poroča STA.

Dogajanje minulega konca tedna v Rusiji je razkrilo nestabilnost kremeljskega režima in podobni dogodki bi lahko odločilno vplivali na varnost na celotnem območju.

Nalaganje
Nazaj na vrh