Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev odposlanec v Moskvi: srečanje s Putinovim svetovalcem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 06. 2023 / 10:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2023 / 08:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev odposlanec v Moskvi: srečanje s Putinovim svetovalcem
Kardinal Zuppi je v teh dneh na obisku v Moskvi. FOTO: Vatican Media

Papežev odposlanec v Moskvi: srečanje s Putinovim svetovalcem

Papežev mirovni odposlanec za vojno v Ukrajini, kardinal Matteo Zuppi, se je včeraj v Moskvi srečal s svetovalcem ruskega predsednika Vladimirja Putina Jurijem Ušakovom.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je po navedbah ruskih tiskovnih agencij povedal, da je Ušakov v Putinovem imenu s kardinalom Zuppijem razpravljal o razmerah v zvezi s sporom v Ukrajini in o možnih načinih iskanja politično-diplomatske rešitve. »Že večkrat smo izjavili, da zelo cenimo vatikanska prizadevanja in pobude za iskanje mirne rešitve ukrajinske krize in pozdravljamo papeževa prizadevanja, da bi pomagal končati oboroženi spor v Ukrajini,« je izjavil Peskov.

Ne Peskov ne Katoliška cerkev nista napovedala, ali se bo Zuppi med obiskom v Moskvi srečal tudi s Putinom ali drugimi visokimi politiki, poroča avstrijski Kathpress.

Kardinal Zuppi v molitvi pred najstarejšo rusko Marijino ikono. FOTO: Vatican Media

Sveti sedež je obisk napovedal le nekaj ur pred kardinalovim prihodom v rusko prestolnico minuli torek zvečer. Po navedbah Vatikana želi Zuppi z obiskom Moskve spodbuditi »dejanja človečnosti«, ki naj bi pomagala rešiti »tragične trenutne razmere« in najti poti do pravičnega miru.

Kardinal Zuppi je v začetku junija že obiskal Kijev.

Papež Frančišek je kardinala Zuppija, predsednika Italijanske škofovske konference in nadškofa Bologne, konec letošnjega maja imenoval za vodjo vatikanske mirovne misije za Ukrajino. Pred tremi tedni je papežev odposlanec že odpotoval v Kijev, kjer se je med drugim srečal s predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Moskovski zvoniki. FOTO: Vatican Media

Danes se želi Zuppi srečati z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom I. in obhajati mašo v moskovski katoliški stolnici, kot je po poizvedbah tujih časnikarjev sporočila Ruska katoliška škofovska konferenca. Njen tajnik, nemški jezuit p. Stephan Lipke, je izrazil previden optimizem glede vatikanskega mirovnega poslanstva za Ukrajino.

V ospredju srečanja med kardinalom Zuppijem in Putinovim svetovalcem Ušakovom je bila pomoč vojnim ujetnikom, zlasti mladoletnim beguncem.

Kardinal Zuppi se je s Putinovim svetovalcem Ušakovom po navedbah cerkvenih virov pogovarjal predvsem o humanitarnih vprašanjih. V ospredju srečanja je bila pomoč vojnim ujetnikom, zlasti mladoletnim beguncem, kot je sinoči sporočil moskovski katoliški nadškof Paolo Pezzi.

Moskovski patriarh Kiril I. podpira Putinovo politiko. FOTO: Vatican Media

Zuppija na potovanju spremlja uradnik vatikanskega državnega tajništva. Srečala naj bi se tudi s papeškim nuncijem v Moskvi, nadškofom Giovannijem d'Aniello, in predsednikom tamkajšnje škofovske konference, nadškofom Pezzijem.

Nalaganje
Nazaj na vrh