Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev posebni odposlanec kardinal Zuppi odhaja v Moskvo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 06. 2023 / 12:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2023 / 14:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev posebni odposlanec kardinal Zuppi odhaja v Moskvo
Kardinal Zuppi je v začetku letošnjega junija že obiskal Kijev. FOTO: Vatican Media

Papežev posebni odposlanec kardinal Zuppi odhaja v Moskvo

Kardinal Matteo Maria Zuppi, nadškof Bologne in predsednik Italijanske škofovske konference, bo kot papežev odposlanec 28. in 29. junija 2023 na obisku v Moskvi, so danes sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža.

Glavni cilj obiska je »spodbuditi dejanja človečnosti, ki lahko pripomorejo k reševanju trenutnih tragičnih razmer in iskanju načinov za dosego pravičnega miru«, poroča spletni portal Vatican News.

Visoki vatikanski predstavnik se v rusko prestolnico odpravlja po poskusu državnega udara, ki ga je minuli konec tedna načrtovala najemniška vojska Wagner: Vatikan namreč vztraja pri mirovni misiji kardinala Zuppija.

Kardinal Zuppi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je Zuppiju, ki je tudi predsednik Italijanske škofovske konference, zaupal mirovno pobudo za vojno v Ukrajini. V Moskvi bo kardinala spremljal uslužbenec vatikanskega državnega tajništva.

S kom se bo kardinal srečal v Moskvi, v javnosti zaenkrat še ni znano.

Podatek, s kom se bo kardinal srečal v Moskvi, javnosti zaenkrat še ni bil predstavljen. Kardinal Zuppi je po imenovanju za posebnega odposlanca v začetku letošnjega junija že oiskal Ukrajino. V Kijevu se je med drugim pogovarjal s predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu izročil papeževo pismo. Po navedbah predsednikove pisarne je bila tema srečanja razmere v državi ter sodelovanje med Ukrajino in Svetim sedežem pri izvajanju ukrajinskega mirovnega načrta.

Pogovori v Kijevu junija 2023. FOTO: Vatican Media

Predsednik Zelenski je ob tej priložnosti poudaril, da prekinitev ognja in zamrznitev spora ne bosta pripeljala do miru. Namesto tega se je zavzel za svetovni mirovni vrh in Vatikan pozval, naj prispeva k izvajanju ukrajinskega mirovnega načrta.

Vatikan ni posredoval informacij o vsebini Zuppijevega potovanja v Ukrajino, prav tako danes ni bilo dodatnih informacij o jutrišnjem obisku v Moskvi. Italijanska škofovska konferenca je danes pozvala k molitvi za potovanje svojega predsednika.

Nalaganje
Nazaj na vrh