Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opoldanska molitev v Vatikanu: Vstalega iščite v občestvu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 04. 2023 / 14:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2023 / 19:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opoldanska molitev v Vatikanu: Vstalega iščite v občestvu
Papež Frančišek je spomnil tudi na Janeza Pavla II., ki je bil v preteklih dneh »tarča žaljivih in neutemeljenih namigovanj«. FOTO: Vatican Media

Opoldanska molitev v Vatikanu: Vstalega iščite v občestvu

Papež Frančišek je pred današnjo opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška na drugo velikonočno nedeljo premišljeval o apostolu Tomažu, ki je vsakemu od nas lahko zgled na poti vere.

Sveti oče je povabil, naj vstalega Gospoda ne iščemo v izrednih dogodkih: Njegovo obličje lahko najdemo le v občestvu, ko s svojimi brati in sestrami delimo trenutke dvoma in strahu ter se jih še močneje oklenemo, poroča Radio Vatikan.

Tomaž namreč po papeževih besedah ni edini, ki mu je težko verovati, ampak na nek način predstavlja vse nas. Ni vedno lahko verovati, še posebej če smo, kakor Tomaž, doživeli veliko razočaranje. Težko je zaupati, če se v nas porajajo dvomi.

Povabilo, namenjeno Tomažu, velja tudi za nas: ne iščimo Vstalega v posebnih dogodkih, pač pa v občestvu, v Cerkvi, kljub vsem njenim omejenostim in padcem.

Toda Tomaž pokaže svoj pogum, saj se ne skriva v zaprti v dvorani zadnje večerje, temveč gre ven in tvega, da bi ga lahko kdo prepoznal kot Jezusovega učenca, ga prijavil in aretiral. Ker se oddalji od občestva, zamudi srečanje z vstalim Jezusom, ko pa se vrne, dobi novo priložnost. Jezus tudi njemu izkaže svojo ljubezen, vendar ne sam, temveč kot del občestva. Brez občestva je težko najti Jezusa, je zatrdil papež Frančišek.

Povabilo, namenjeno Tomažu, velja tudi za nas. Ne iščimo Vstalega v posebnih dogodkih, pač pa v občestvu, v Cerkvi, kljub vsem njenim omejenostim in padcem, in imejmo odprte roke za vse, ki jih je življenje ranilo. Nikogar ne izključimo iz Božjega usmiljenja.

Na Trgu sv. Petra se je danes zbralo okoli 20.000 vernikov. FOTO: Vatican Media

Velikonočno voščilo vzhodnim kristjanom, poziv k miru in Janez Pavel II.

Po molitvi in blagoslovu je papež voščil vzhodnim kristjanom, ki danes obhajajo veliko noč Gospodovega vstajenja, predvsem v Rusiji in Ukrajini, ter znova pozval k molitvi za mir. Izrazil je tudi bližino sudanskemu ljudstvu.

Med pozdravi poljskim romarjem je spomnil še na papeža Janeza Pavla II., ki je bil v preteklih dneh, kot je dejal Frančišek, »tarča žaljivih in neutemeljenih namigovanj«.

Nalaganje
Nazaj na vrh