Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin: vojaško posredovanje EU v Ukrajini je zastrašujoče

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 02. 2024 / 09:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2024 / 10:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Parolin: vojaško posredovanje EU v Ukrajini je zastrašujoče
Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. FOTO: Vatican Media

Kardinal Parolin: vojaško posredovanje EU v Ukrajini je zastrašujoče

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je ob zaključku podelitve mednarodne nagrade »Gospodarstvo in družba«, ki jo podeljuje fundacija Centesimus Annus, izrazil veliko zaskrbljenost glede nadaljnjega zaostrovanja vojn v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu, kjer je po njegovih besedah edina rešitev prekinitev ognja.

Kardinal Parolin je pojasnil, kako predlog francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da bi lahko Evropa v Ukrajino poslala kopenske enote, odpira »zastrašujoč scenarij«, poroča spletni portal Vatican News. Francoski predsednik je minuli ponedeljek napovedal nove ukrepe za podporo Ukrajini v boju proti ruski invaziji. Kot je dejal, ne more izključiti napotitve zahodnih enot, da bi Evropa dosegla svoj cilj: poraziti Moskvo.

To je scenarij, ki ga ne bi ravno imenoval apokaliptičen, ker je to morda v tem trenutku pretirana beseda, vsekakor pa je strašljiv.

»To je resnično zastrašujoč scenarij,« je kardinal Parolin izjavil ob robu dogodka v Vatikanu, »saj bi prinesel stopnjevanje spora, ki smo se mu od začetka vedno poskušali izogniti. To je scenarij, ki ga ne bi ravno imenoval apokaliptičen, ker je to morda v tem trenutku pretirana beseda, vsekakor pa je strašljiv,« je dodal.

Na vprašanje o možnih razlogih za Macronov predlog je ta po mnenju kardinala verjetno posledica dejstva, da po dveh letih vojne na obzorju še vedno »ni možnosti za rešitev, bodisi vojaško bodisi s pomočjo pogajanj«. »Idealno bi bilo, če bi res našli način, da se obe strani začneta pogovarjati, da vzpostavita dialog,« je dodal cerkveni dostojanstvenik. »Verjamem, da bomo našli rešitev, če se bomo pogovarjali.«

Nov poziv k prekinitvi ognja v Gazi

Glede izraelsko-palestinskega spora je vatikanski državni tajnik potrdil, da v diplomatskih stikih z Izraelom ni bilo nobenega razvoja, in ponovil, da Sveti sedež zelo želi začetek dialoga: »Naša skrb je, da bi našli način za izpustitev talcev, predvsem zaradi humanitarne pomoči, ki je še vedno zelo težka. Zato je edina pot prekinitev ognja.«

Nalaganje
Nazaj na vrh