Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ivan Skalivski nov škofov vikar za razseljene ukrajinske vernike v Sloveniji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 04. 2023 / 11:49
Oznake: Duhovnik, Škof, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2023 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ivan Skalivski nov škofov vikar za razseljene ukrajinske vernike v Sloveniji
Ivan Skalivski je grkokatoliški župnik v Metliki in Radatovićih. FOTO: FB Ivan Skalivski

Ivan Skalivski nov škofov vikar za razseljene ukrajinske vernike v Sloveniji

Kot so na družbenem omrežju sporočili iz vodstva Grškokatoliške cerkve na Hrvaškem, je grškokatoliški škof iz Križevcev, vladika Milan Stipić, z odlokom z dne 30. marca 2023 imenoval duhovnika Ivana Skalivskega, župnika v Metliki in Radatovićih, za škofovega vikarja za razseljene ukrajinske vernike na območju Republike Slovenije.

Pod jurisdikcijo križevske eparhije sodijo vsi grkokatoličani na območju Hrvaške, Slovenije in BiH. V Sloveniji redno delujejo tri grkokatoliške župnije, in sicer v Ljubljani, Metliki in vasici Drage pri Suhorju. Za Ukrajince, ki so zaradi vojne v domovini zatočišče našli v Sloveniji, pa občasno potekajo bogoslužja v Celju, Mariboru, Novem mestu in drugod.

Tudi sam je Ukrajinec

V dekretu, ki je začel veljati 31. marca, je zapisano, da Ivan Skalivski kot duhovnik križevske škofije požrtvovalno in z ljubeznijo že dve leti služi zaupanim mu vernikom, zaradi razmer v razdejani Ukrajini pa že od prvih dni vojne tudi vestno skrbi za razseljene Ukrajince, ki ta čas prebivajo v Sloveniji, toliko lažje in učinkoviteje pa zato, ker je tudi sam Ukrajinec.

V duhovnika posvečen predlani

Ivan Skalivski se je rodil 6. julija 1996 v mestu Ripne v ukrajinski regiji Ivano-Frankivsk. Po šolanju v tamkajšnjem bogoslovnem semenišču je v Varšavi magistriral iz teologije. Po krajšem bivanju pri nas je bil sprejet za duhovniškega kandidata za križevsko škofijo. V diakona je bil posvečen v zagrebški konkatedrali sv. Cirila in Metoda, v duhovnika pa 5. junija 2021 v stolnici Svete Trojice v Križevcih.


Težko prinašaš sporočilo upanja, če si sam paraliziran

Marca lani je Skalivski v pogovoru za spletno Družino o vojni v Ukrajini povedal: »Zelo je težko, čutim veliko bolečino, psihično in telesno. Oskrbujem dve župniji, opravljati moram svoje delo. Kot duhovnik moraš ljudem prinesti zaupanje, vero v dobro, da bo vse v redu. A tega sporočila ne moreš prinesti, če si sam paraliziran, v strahu.

Molitev je najmočnejše orožje

Hudo mi je tudi, ker v zadnjem letu nisem bil doma. Moja mama in oče me še nista objela kot duhovnika. Nisem se ju še dotaknil kot duhovnik. Nisem še imel 'mlade maše' v domovini, domači vasi. /…/ V obeh župnijah, ki ju oskrbujem, molimo vsak dan. Boga prosimo, da da svoj mir in čim prej ustavi vojno. Molitev je najmočnejše orožje.

Zahvala Slovencem za odprto srce

Če ne bi verjel v Boga in vse molitve, ne bi zdržal tu. Če ne bi bilo močnega zaupanja v Boga, tudi Kijev ne bi zdržal, niti Ukrajina. Sami veste, kako močni sta ruska in ukrajinska vojska v številkah, Putin je rekel, da bo Kijev padel v nekaj urah, pa mu ni uspelo. To pomeni, da je upanje. V tem vidim blagoslov,« je povedal Ivan Skalivski in se zahvalil Slovencem za odprto srce, pomoč in podporo.

Nalaganje
Nazaj na vrh