Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Zuppi v Pekingu: pogovori na zunanjem ministrstvu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 09. 2023 / 13:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2023 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Zuppi v Pekingu: pogovori na zunanjem ministrstvu
Kardinal Zuppi je papežev posebni odposlanec za Ukrajino. FOTO: Vatican Media

Kardinal Zuppi v Pekingu: pogovori na zunanjem ministrstvu

Papežev posebni odposlanec kardinal Matteo Zuppi se je včeraj v Pekingu sestal z Li Huijem, odposlancem kitajskega zunanjega ministrstva za Rusijo in Ukrajino: kot so sinoči sporočili iz Vatikana, so pogovori na kitajskem zunanjem ministrstvu minili v »odprtem in prisrčnem vzdušju«.

Tema pogovorov je bila vojna v Ukrajini in njene dramatične posledice za ves svet, poroča spletni portal Vatican News. Sogovorniki so poudarili, da je treba združiti prizadevanja za spodbujanje dialoga in poiskati načine za dosego miru. Izpostavili so tudi problem izvoza žita z željo, da bi izvoz kmalu zagotovili, predvsem v korist najbolj ogroženih držav.

Kardinal Zuppi je kot papežev odposlanec za mir že obiskal Kijev, Moskvo in Washington.

Li Hui je bil pekinški veleposlanik v Moskvi v letih med 2009 in 2019, s čimer je postal najdlje dejavni kitajski veleposlanik v Rusiji. Od aprila 2023 je posebni odposlanec za reševanje rusko-ukrajinske vojne, v tej vlogi pa je med drugim potoval v Rusijo, Ukrajino, Nemčijo, Poljsko in Francijo.

Kardinal Zuppi je kot papežev odposlanec za mir že obiskal Kijev, Moskvo in Washington. Ta teden je po dolgem čakanju smel odpotovati tudi na Kitajsko. Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri Svetem sedežu, je »to potovanje še en korak poslanstva, s katerim želi papež podpreti humanitarne pobude in iskanje poti, ki lahko vodijo k pravičnemu miru«.

Peking je četrta in najzahtevnejša etapa posebne diplomatske misije italijanskega kardinala, saj Sveti sedež z Ljudsko republiko Kitajsko nima uradnih diplomatskih odnosov.

Peking je četrta in najzahtevnejša etapa posebne diplomatske misije predsednika Italijanske škofovske konference, saj Sveti sedež z Ljudsko republiko Kitajsko nima uradnih diplomatskih odnosov. Zuppi je 5. in 6. junija v okviru svoje mirovne misije najprej odletel v Kijev, kjer se je pogovarjal s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, 28. in 29. junija se je v Moskvi med drugim srečal z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom I., 18. julija pa je v Washingtonu izmenjal mnenja s predsednikom ZDA Joejem Bidnom.

Nalaganje
Nazaj na vrh