Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Zuppi »pohod« za dosego miru v Ukrajini nadaljuje na Kitajskem

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 12. 09. 2023 / 13:22
Oznake: Svet, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2023 / 07:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Zuppi »pohod« za dosego miru v Ukrajini nadaljuje na Kitajskem
Kardinal Zuppi je papežev posebni mirovni odposlanec za Ukrajino. FOTO: Vatican Media

Kardinal Zuppi »pohod« za dosego miru v Ukrajini nadaljuje na Kitajskem

Papežev posebni mirovni odposlanec za Ukrajino, kardinal Matteo Zuppi, je ob robu mednarodnega srečanja v Berlinu dejal, da miru v Ukrajini ni možno vsiliti. Ob tem poudarja, da je treba v okviru prizadevanj za dosego miru v to vključiti vse glavne svetovne igralce, med drugim Kitajsko, v kateri se bo Zuppi mudil do petka.

Kardinal Zuppi se je v minulih dneh udeležil srečanja »Audacity of Peace« (v prevodu Drznost miru), ki ga v nemški prestolnici gosti Skupnost sv. Egidija v sodelovanju s katoliško in evangeličansko Cerkvijo. Dogodek združuje voditelje največjih svetovnih religij, skupaj s kulturnimi in političnimi voditelji iz 40 različnih držav.

Razlika med agresorjem in žrtvijo

Kardinal Zuppi je v odgovoru na novinarska vprašanja poudaril, da je treba najti rešitev za vojno v Ukrajini, pri čemer je izpostavil pomen razlikovanja med agresorjem in žrtvijo. Med drugim je osvetlil svoje mirovno poslanstvo, ki mu ga je zaupal papež Frančišek in v okviru katerega je že obiskal Ukrajino, Rusijo in ZDA.

Obisk Kitajske 

Zuppi, med drugim predsednik Italijanske škofovske konference, je poudaril pomen prizadevanj za pravičen in varen mir, ki vključuje ključne svetovne igralce, kot je Kitajska, kamor je kardinal odpotoval v sredo. Ponovil je, da pravega miru ni mogoče vsiliti, pri čemer je poudaril vlogo Ukrajincev pri določanju lastne poti do miru. Po njegovih besedah mir zahteva trud vseh. »To mora biti mir, ki so ga izbrali Ukrajinci z jamstvi, predanostjo in trudom vseh.«

Mir naj bo stanje, v katerem človek živi

Odgovarjal je tudi na kritike glede hitrosti diplomacije. Pri tem je zagovarjal pomen ukrepanja in poskuse spreminjanja toka dogajanja: »Če ne storite ničesar, vam spodleti, vendar ne storite ničesar,« je dejal in dodal, da je »vedno bolje poskusiti. Mir mora priti takoj, še bolje, naj bo to stanje, v katerem človek živi«.

Mir mora priti takoj

Kardinal Zuppi je zaključil s pozivom k potrpežljivosti in skupnim prizadevanjem za ponovno izgradnjo tistega, kar so delitve, nasilje in nepravičnost raztrgali. Potrpežljivost je potrebna, zato je treba »pustiti časom dozoreti« in jih znati izkoristiti, pri čemer je podčrtal, »da mora mir priti takoj, čim prej«.

Nalaganje
Nazaj na vrh