Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Zuppi po »zgodovinskem obisku« v Moskvi: za kompromis med Ukrajino in Rusijo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 07. 2023 / 12:15
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2023 / 21:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Zuppi po »zgodovinskem obisku« v Moskvi: za kompromis med Ukrajino in Rusijo
Kardinal Zuppi med obiskom v Moskvi. FOTO: Vatican Media

Kardinal Zuppi po »zgodovinskem obisku« v Moskvi: za kompromis med Ukrajino in Rusijo

Papežev mirovni odposlanec za Ukrajino kardinal Matteo Zuppi je pozval h kompromisu med Ukrajino in Rusijo.

»Za Ukrajino pravičen mir pomeni vnovično vzpostavitev razmer, ki so obstajale pred vojno,« je po navedbah spletnega portala Vatican News kardinal Zuppi dejal na nekem dogodku v Italiji: »Za Ruse pa pomeni priključitev ozemelj, za katera menijo, da so glasovala za Rusijo.« Za vse te težave bi bilo treba najti ustrezne rešitve.

Kardinal Zuppi je obenem poudaril, da v ukrajinski vojni vsekakor obstajata napadalec in napadeni. »Odgovornosti ne smemo zamešati,« je prepričan kardinal, ki se zavzema tudi za obsežno mirovno pobudo Evrope ter dialog. »Dialog je tkanina, ki jo je mogoče tkati na različne načine,« je izjavil Zuppi, in za vnovično vzpostavitev »občutljive tkanine miru« so potrebne številne pobude.

Kardinal Zuppi se je minuli petek vrnil iz Moskve, kjer je o humanitarnih vprašanjih med drugim govoril z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom I., Putinovim svetovalcem za zunanjo politiko Jurijem Ušakovom in rusko komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo.

Kardinal Zuppi, ki je tudi predsednik Italijanske škofovske konference in nadškof Bologne, se je minuli petek vrnil iz Moskve. Tam je o humanitarnih vprašanjih med drugim govoril z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom I., Putinovim svetovalcem za zunanjo politiko Jurijem Ušakovom in rusko komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo. Kardinal in njegovi sogovorniki niso javno razkrili, o čem so razpravljali glede približno 19.000 ukrajinskih otrok, ki naj bi bili odpeljani v Rusijo.

Papež Frančišek je kardinala Zuppija konec letošnjega maja imenoval za vodjo vatikanske mirovne misije v Ukrajini. Pred štirimi tedni je 67-letni cerkveni dostojanstvenik obiskal Ukrajino, kjer se je med drugim pogovarjal s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ta pa naj bi papeža prosil za pomoč glede domnevno ugrabljenih ukrajinskih otrok.

Misijonar v Moskvi: obisk kardinala Zuppija zgodovinska poteza

Katoliška skupnost v Moskvi iz nedavnega kardinalovega obiska v Moskvi črpa novo upanje za prihodnost, pa je v pogovoru za Vatican News povedal italijanski misijonar Giampiero Caruso, ki v Rusiji deluje že 25 let. Don Caruso, ki je zadnjih enajst let župnik italijanske katoliške skupnosti v Moskvi, kardinalov obisk v okviru mirovne misije opisuje kot zgodovinski:

Kristus je tisti, ki vodi zgodovino. Zato sem prepričan, da bodo prišli sadovi, ki so za nas nepredvidljivi. (don Caruso)

»Moj osebni vtis je, da je to vsekakor zgodovinski dogodek. Že sama navzočnost Njegove eminence kardinala Zuppija tukaj v Moskvi je po mojem mnenju zgodovinski dogodek, katerega pravi obseg bomo lahko razumeli šele v prihodnosti. Zagotovo obstajajo politični in zgodovinski dejavniki, ki jih je treba upoštevati in presojati, vendar ne smemo pozabiti, da obstaja dejavnik, ki je nad vsem in presega sleherno človeško analizo: Kristus je tisti, ki vodi zgodovino. Zato sem prepričan, da bodo prišli sadovi, ki so za nas nepredvidljivi.«

Edinost Cerkve kot temelj za mir

Kardinal Zuppi je minuli četrtek, na slovesnost apostolov Petra in Pavla, v moskovski stolnici obhajal sveto mašo s škofi iz Ruske katoliške škofovske konference in veliko skupino duhovnikov ter v navzočnosti veleposlanikov in predstavnikov zunanjega ministrstva. Bogoslužja se je udeležil tudi misijonar Caruso:

Ni bilo naključje, da smo sveto mašo obhajali prav na slovesnost svetih apostolov Petra in Pavla.

»To je bila slovesno, veličastno bogoslužje,« je povedal duhovnik in poudaril, kako »ni bilo naključje, da smo sveto mašo obhajali prav na slovesnost svetih apostolov Petra in Pavla«. »Nagovor kardinala Zuppija je bil zelo pomemben za zgodovinski kontekst, ki ga živimo. Izpostavil je edinost, tudi med Cerkvami, kot osnovo za mir.«

Razmere po poskusu državnega udara

Katoliška skupnost v Moskvi in don Caruso sta bila konec letošnjega junija priči tudi prekinjenemu poskusu državnega udara, ki ga je izvedla skupina najemniške vojske Wagner.

Po besedah italijanskega misijonarja so bili verniki njegove župnije takrat ravno na romanju zunaj Moskve in jih je skrbelo, da se ne bodo mogli vrniti v prestolnico. Pot so prekinili in se vrnili domov, saj je v državi vladala precejšnja negotovost, nekatera podjetja so svoje zaposlene že prosila, naj se vrnejo v Italijo ali vsaj zapustijo prestolnico.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh