Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskva: kardinal Zuppi se je srečal s patriarhom Kirilom I.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 06. 2023 / 10:13
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2023 / 13:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moskva: kardinal Zuppi se je srečal s patriarhom Kirilom I.
Kardinal Zuppi med pogovorom s patriarhom Kirilom I. FOTO: Vatican Media

Moskva: kardinal Zuppi se je srečal s patriarhom Kirilom I.

Papežev mirovni odposlanec za vojno v Ukrajini, kardinal Matteo Zuppi, ki je v teh dneh na obisku v Moskvi, se je po sredinem srečanju s svetovalcem ruskega predsednika Vladimirja Putina Jurijem Ušakovom včeraj sestal tudi s patriarhom Kirilom I., primasom Ruske pravoslavne cerkve; ta je znova izrazil hvaležnost Vatikanu za vsa prizadevanja in pobude pri iskanju miru.

Po navedbah spletnega portala Vatican News je bilo v središču pogovora med moskovskim patriarhom Kirilom in kardinalom Zuppijem vprašanje skupnih prizadevanj Cerkva »v službi miru in pravičnosti«, cilj pogovora visokih cerkvenih predstavnikov pa je »zmanjšanje napetosti« zaradi oboroženega spora v Ukrajini.

Patriarh in kardinal sta se včeraj popoldne ob navzočnosti prevajalca soočila za mizo na sedežu moskovskega patriarhata in razpravljala o tem, kako pomembno je »združiti vse sile sveta, da bi preprečili velik oborožen spopad«. Pri pogovoru sta bila navzoča tudi patriarhova sodelavca in apostolski nuncij v Rusiji, Giovanni D'Aniello.

V iskanju mirovnih pobud. FOTO: Vatican Media

Omenjene besede so podobne tistim, ki so bile izrečene med videoklicem med patriarhom Kirilom in papežem Frančiškom 16. marca 2022, manj kot mesec dni po prvem napadu na Kijev, med katerim je papež izpostavil pomen »združitve pastirjev v prizadevanjih za vzpostavitev miru« in poudaril, da Cerkev »ne uporablja jezika politike, temveč Jezusov jezik«.

Cenimo, da Vas je Njegova svetost poslala v Moskvo.

Po poročanju ruskih državnih agencij je patriarh Kiril kardinala pozdravil z besedami, da je vesel njegovega prihoda v Moskvo, »v spremstvu bratov, ki jih dobro poznam«. »Cenimo, da Vas je Njegova svetost poslala v Moskvo. Ste voditelj ene največjih metropolij, škofij v Italiji in znan nadškof, ki opravlja pomembno službo za svoj narod,« je dejal pravoslavni patriarh.

Za pogajalsko mizo. FOTO: Vatican Media

Cenjeno poslanstvo Svetega sedeža

Včerajšnje srečanje v Moskvi je prvo srečanje med pravoslavnim patriarhom in papeževim predstavnikom od izbruha vojne v Ukrajini 24. februarja 2022, potem ko je ugasnila možnost za nadaljnje srečanje med Frančiškom in Kirilom, ki sta se leta 2016 sestala na Kubi in podpisala skupno izjavo.

Moramo priznati, da smo v težkem trenutku, vendar to ne pomeni, da smo na ničelni točki ali da so odnosi med Rusko pravoslavno cerkvijo in Katoliško cerkvijo zamrznjeni. Obstajajo kanali in poskusi dialoga. (kardinal Parolin)

Ob robu javnega dogodka v Rimu pred nekaj meseci je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin izjavil, kako »moramo priznati, da smo v težkem trenutku, vendar to ne pomeni, da smo na ničelni točki ali da so odnosi med Rusko pravoslavno cerkvijo in Katoliško cerkvijo zamrznjeni. Obstajajo kanali in poskusi dialoga.«

Skupinska fotografija ob zaključku srečanja. FOTO: Vatican Media

Obiski metropolita Antonija v Rimu

Na srečanju s kardinalom Zuppijem je bil navzoč tudi ruski pravoslavni metropolit Antonij, vodja oddelka za zunanje cerkvene odnose pri moskovskem patriarhatu.

Metropolit Antonij se je v začetku letošnjega maja udeležil splošne avdience na Trgu sv. Petra v Vatikanu in pozdravil papeža, s katerim je izmenjal nekaj besed. Pred tem se je srečal z nadškofom Claudiom Gugerottijem, prefektom dikasterija za Vzhodne cerkve, s katerim je razpravljal o »številnih vprašanjih skupnega interesa«. Metropolit se je sredi junija vrnil v Italijo, kjer se je srečal z Andreo Riccardijem, ustanoviteljem Skupnosti sv. Egidija.

Med bogoslužjem v moskovski stolnici. FOTO: Vatican Media

Somaševanje v stolnici Matere Božje

Po srečanju na moskovskem patriarhatu in pogovoru z Marijo Aleksejevno Lvovo-Belovo, komisarko za pravice otrok, se je kardinal Zuppi odpravil v moskovsko stolnico Matere Božje, kjer je obhajal slovesno somaševanje. V pridigi je spregovoril o hrepenenju Cerkve po miru: »Cerkev je vedno mati. To je edini razlog za poslanstvo, ki ga na željo Petrovega naslednika doživljamo v teh dneh.« Frančišek po Zuppijevih besedah ne odstopa, ampak poskuša storiti vse, kar je v njegovi moči, da bi se čim prej znova vzpostavil mir.

Ob koncu bogoslužne slovesnosti se je kardinal srečal še s tamkajšnjo katoliško skupnostjo, ki ji je prenesel »pozdrave, bližino in molitve svetega očeta«, kot je davi sporočil nuncij D'Aniello. Kardinal Zuppi se danes vrača v Rim.

Kardinal Matteo Zuppi. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh