Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se je srečal z moskovskim patriarhom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 02. 2016 / 22:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež se je srečal z moskovskim patriarhom

Papež se je srečal z moskovskim patriarhom

»Brata sva«, je Frančišek v španščini pozdravil Kirila I.

Na letališču kubanske prestolnice je danes prišlo do zgodovinskega srečanja med rimskim papežem in moskovskim patriarhom. Frančišek in Kiril sta se v letališki stavbi pozdravila z nasmehom in se prisrčno objela.



Papež je Kirila pozdravil v rodni španščini, z besedami »Brata sva«. Srečanje, do katerega je »končno« prišlo, je »Božja volja«. Kiril je poudaril, da so stvari zdaj bolj preproste. Papež je patriarhu v dar izročil podobo Kazanske Matere Božje, sam pa je od pravoslavnega voditelja dobil relief svetega Cirila in dragocen kelih.

Po pozdravnem srečanju se je pričel dveurni osebni pogovor obeh cerkvenih voditeljev za zaprtimi vrati. Med temami pogovora naj bi bila pomembna svetovna vprašanja, kot so mir, pravičnost in okoljevarstvo, pa tudi obupan položaj kristjanov na Bližnjem Vzhodu. Po koncu pogovora sta papež in patriarh podpisala skupno izjavo.



Frančišek se je na Kubi ustavil med potjo proti Mehiki, patriarh Kiril, voditelj ruske pravoslavne Cerkve, pa je na tem karibskem otoku v okviru svojega obiska Latinske Amerike.

Frančišek si je po lastnih besedah to srečanje močno želel, kot je dejal v pogovoru s časnikarji, ki so ga spremljali med letom proti Kubi.

Pogovora med Frančiškom in Kirilom I. so se udeležili tudi vatikanski »minister za ekumenizem«, kardinal Kurt Koch, vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, in dva tolmača. Koch in Hilarion sta se v glavnem pogovarjala o pogajanjih za uresničitev zgodovinskega vrhovnega cerkvenega srečanja.



Ob pristanku na letališču Jose Marti v Havani so papeža pozdravili kubanski predsednik Raul Castro in deželni škofje. Frančiška zdaj že nestrpno pričakujejo v Mehiki, kamor odhaja neposredno po srečanju.

Vir: kath.net
Foto: VR / Facebook / EPA

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh