Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev mirovni odposlanec Zuppi v Washingtonu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 07. 2023 / 10:44
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2023 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev mirovni odposlanec Zuppi v Washingtonu
Papežev mirovni odposlanec za Ukrajino, predsednik Italijanske škofovske konference in bolonjski nadškof kardinal Matteo Maria Zuppi. FOTO: Vatican Media

Papežev mirovni odposlanec Zuppi v Washingtonu

Papežev mirovni odposlanec za Ukrajino, predsednik Italijanske škofovske konference in bolonjski nadškof kardinal Matteo Maria Zuppi, je v okviru mirovne misije za Ukrajino odpotoval na tridnevni obisk v Washington.

Kot je sporočil Tiskovni urad Svetega sedeža, Zuppija spremlja uradnik vatikanskega državnega tajništva. Obisk Washingtona od torka, 17. julija, do četrtka, 19. julija, sledi nedavnima kardinalovima obiskoma v Kijevu in Moskvi.

Spodbujanje miru v Ukrajini

Papež Frančišek je kardinala Zuppija v začetku letošnjega junija imenoval za svojega posebnega odposlanca z namenom »odpiranja poti dialoga in iskanja miru« v od vojne razdejani Ukrajini. Tudi obisk Washingtona služi »spodbujanju miru v Ukrajini«.

Danes z Bidenom

Danes bo kardinala sprejel ameriški predsednik Joe Biden. Sogovornika bosta med drugim razpravljala o prizadevanjih ZDA in Svetega sedeža za zagotavljanje humanitarne pomoči prizadetim in repatriaciji ukrajinskih otrok, ki so jih prisilno deportirale ruske oblasti.

V Kijevu tudi z Zelenskim

Kardinal Zuppi se je 5. in 6. junija med obiskom Kijeva srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in drugimi visokimi uradniki, konec junija pa v Moskvi tudi s pomočnikom ruskega predsednika za zunanjepolitične zadeve Jurijem Ušakovom in komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo.

S patriarhom Kirilom

V Rusiji se je sestal tudi s patriarhom Kirilom, mu prenesel papeževe pozdrave in se pogovarjal o humanitarnih pobudah, ki bi lahko spodbudile mir v Ukrajini. Po obisku v Moskvi je Zuppi poudaril, da je prednostna naloga zavzemanje za najbolj zapostavljene.

Parolin: Pomembna misija

Po vrnitvi z misij v Kijevu in Moskvi se je papežev odposlanec srečal s svetim očetom in ga obvestil o rezultatih svoje mirovne misije v Frančiškovem imenu. Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin, je misijo v Ukrajini in Rusiji označil za pomembno.

Nalaganje
Nazaj na vrh