Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

20. marec: Cerkev na Slovenskem v molitvi za sinodo ter mir v Ukrajini in Sveti deželi

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 19. 03. 2024 / 09:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2024 / 11:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
20. marec: Cerkev na Slovenskem v molitvi za sinodo ter mir v Ukrajini in Sveti deželi
Vse evropske škofovske konference so povabljene, da en dan v postnem času obhajajo sveto mašo po namenu za sinodo in za žrtve vojn, ki divjajo v Ukrajini in Sveti deželi. FOTO: Tatjana Splichal

20. marec: Cerkev na Slovenskem v molitvi za sinodo ter mir v Ukrajini in Sveti deželi

Postna pobuda, imenovana tudi »evharistična veriga«, ki je bila sprva mišljena kot znamenje bližine Cerkve žrtvam kovida in njihovim družinam, se je razvila v redno molitveno navezo: od pepelnične srede skozi ves postni čas predsedniki evropskih škofovskih konferenc vernike vabijo k molitvi za sinodo ter za mir v Ukrajini in Sveti deželi.

Vse evropske škofovske konference, članice Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE), so povabljene, da en dan v postnem času obhajajo sveto mašo po namenu za sinodo in za žrtve vojn, ki divjajo v Ukrajini in Sveti deželi. Za Slovenijo je predlagan datum sreda, 20. marec 2024.

Slovenska škofovska konferenca vabi duhovnike, naj na ta dan pri sveti maši dodajo dve prošnji, recimo:

  • Gospod, prosimo te, po Svetem Duhu nas obdari z modrostjo in razumnostjo, ki naj nas vodita ter krepita našo zmožnost razločevanja in pripravljenost, da bomo prenavljali naša občestva.
  • Gospod, prosimo te za dežele, ki jih je zajelo vojno nasilje, in za vse, ki živijo v strahu pred uničenjem in smrtjo. Pomagaj nam, da se bomo vsi zavzeli za gradnjo bratskega sveta in spoštovanja človekovih pravic.

Gintaras Grušas, nadškof Vilne in predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc, s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

»Združimo svoj glas s papeževim«

Kot je na spletni strani Sveta evropskih škofovskih konferenc zapisal njegov predsednik, nadškof Vilne Gintaras Grušas, se Cerkev v Evropi zbira ob evharistični mizi, da bi Gospodu zaupala pripravo in obhajanje drugega srečanja XVI. redne generalne sinodalne skupščine, ki bo oktobra prihodnje leto zasedala v Vatikanu, ter da bi izmolila mir: »Želimo združiti svoj glas s papeževim, da bi se odložilo orožje, da bi se vojna v Ukrajini in Sveti deželi nemudoma končala, da bi si lahko prizadevali za mir.«

Molitvena naveza naj bi bila znamenje občestva in upanja za celotno celino: čas posta in molitve, da bi začutili, kako smo vsi bratje in sestre, ter da bi od Boga izprosili konec vojne.

Pobuda, v kateri sodelujejo vse članice CCEE in v kateri tako kot lansko leto vsaka nacionalna škofovska konferenca sodeluje pri organizaciji vsaj ene svete maše, naj bi bila znamenje občestva in upanja za celotno celino: čas posta in molitve, »da bi začutili, kako smo vsi bratje in sestre, ter da bi od Boga izprosili konec vojne«.

Nalaganje
Nazaj na vrh