Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob 500. dnevu vojne: Smo država pogumnih ljudi

Za vas pišejo:
STA/Družina, Katja Zver
Objava: 08. 07. 2023 / 11:35
Oznake: Odnosi, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2023 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob 500. dnevu vojne: Smo država pogumnih ljudi
Volodimir Zelenski na Kačjem otoku. FOTO: Zajem zaslona

Ob 500. dnevu vojne: Smo država pogumnih ljudi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ob 500. dnevu od začetka ruske invazije na Ukrajino objavil videoposnetek s Kačjega otoka, majhnega otoka v Črnem morju, ki je ob začetku vojne postal simbol ukrajinskega upora proti ruskim silam.

»Danes smo na Kačjem otoku, ki ga okupatorji ne bodo nikoli osvojili, tako kot ne bodo osvojili Ukrajine, saj smo država pogumnih ljudi. S tega mesta zmage bi se rad zahvalil vsem našim vojakom za teh 500 dni,« je Zelenski dejal v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih. 

Kačji otok v Črnem morju na jugu Ukrajine je ob začetku ruske invazije postal simbol ukrajinskega upora, potem ko je ruska križarka Moskva takrat zahtevala predajo ukrajinskih vojakov, nameščenih na otoku. V čast ukrajinskim vojakom, ki so jih ruske sile zajele na otoku, potem ko se niso hoteli predati, je ukrajinska pošta aprila lani izdala tudi posebno spominsko znamko. 

»Ukrajina si nedvomno zasluži članstvo v Natu«

Turčija podpira prizadevanja Ukrajine za članstvo v Natu, je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v petek pozno zvečer dejal Zelenskemu, ki se je pred prihajajočim vrhom Nata mudil na obisku v Istanbulu. Govorila sta tudi o podaljšanju sporazuma o izvozu ukrajinskega žita, ki se izteče 17. julija.  

»Ukrajina si nedvomno zasluži članstvo v Natu,« je dejal Erdogan na skupni novinarski konferenci. Ukrajinski predsednik, ki naj bi se prihodnji teden udeležil vrha Nata v Vilniusu, se je turškemu kolegu zahvalil za podporo.

Volodimir Zelenski in turški predsednik Erdogan. FOTO: Zajem zaslona/FB Volodimir Zelenski

Zelenski je v petek dejal, da Ukrajina pričakuje uradno povabilo, naj se pridruži Natu, vendar so ZDA omejile njegovo upanje na hiter pristop Ukrajine k zavezništvu. Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je namreč v petek dejal, da bo vrh v Vilniusu »pomemben trenutek na ukrajinski poti k članstvu v Natu«, vendar mora Ukrajina »pred tem narediti še nekaj korakov«.

Pogajanja o podaljšanju sporazuma o žitu

Zelenski in Erdogan sta govorila tudi o sporazumu o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, ki sta ga Ukrajina in Rusija sklenili lani. Erdogan je izrazil upanje, da bo sporazum, ki naj bi se iztekel 17. julija, po pogajanjih z Rusijo podaljšan za tri mesece. Poleg tega je predlagal, da bi sporazum lahko podaljšali še za dve leti, in dodal, da bo to vprašanje izpostavil v pogovorih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. K podaljšanju sporazuma so pozvali tudi v ZN. 


Nalaganje
Nazaj na vrh