Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Krajewski v Ukrajini na »evangeljski odpravi«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 06. 2023 / 10:44
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2023 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Krajewski v Ukrajini na »evangeljski odpravi«
Kardinal Krajewski med ukrajinskimi duhovniki. FOTO: Vatican Media

Kardinal Krajewski v Ukrajini na »evangeljski odpravi«

Kardinal Konrad Krajewski, papežev »socialni delavec«, je trenutno na svojem šestem obisku v Ukrajini: v teh dneh so ga sprejeli v Hersonu, kamor je pripeljal pomoč in prinesel tolažbo v vojni opustošeni državi in njenemu prizadetemu prebivalstvu.

Poljski kardinal, prefekt Dikasterija za službo dejavne ljubezni, je včeraj prispel v Herson v okviru svoje zadnje misije v Ukrajini, v glasovnem sporočilu za spletni portal Vatican News pa je to prizadevanje označil kot »evangeljsko odpravo«.

V zadnjih tednih je mesto Herson na jugu Ukrajine doživelo uničenje jezu hidroelektrarne Kahovka, zaradi česar je bilo poplavljenih več kot 80 vasi in mest, uničenih je bilo 20.000 hektarjev kmetijskih površin, izlilo pa se je več kot 150 ton nafte.

Kardinal Krajewski je v Herson pripeljal tudi nujno potrebna zdravila.

Kardinal Krajewski je v Herson prispel s tovornjakom, naloženim z zalogami hrane (ki so večinoma prišle iz Južne Koreje). S seboj je pripeljal tudi nujno potrebna zdravila iz Vatikana, bolnišnice Gemelli in solidarnostnega sklada iz Neaplja.

Na obisku v Drohobiču. FOTO: Vatican Media

Človekoljubno poslanstvo

Kardinal se je 22. junija odpravil iz Rima na več kot 3.125 kilometrov dolgo pot. »Toliko cest, toliko kilometrov,« je povedal v omenjenem sporočilu. Nedeljsko noč je preživel v ukrajinskem mestu Odesa, v ponedeljek pa je obiskal Drohobič, drugo največje gospodarsko središče na tem območju, ki je od Lvova oddaljeno skoraj 100 kilometrov. Tam si je ogledal grško-katoliški človekoljubni center, ki nudi pomoč in zatočišče ljudem v stiski. Kardinal je nato obiskal krajevno bolnišnico, center za alkoholike in otroški center, ki zdaj med počitnicami služi kot zatočišče za begunce.

Župnija v Mikolajevu kljub silovitemu ruskemu bombardiranju še vedno deluje.

Včeraj je kardinal Krajewski odpotoval v Mikolajev, kjer je obiskal dejavno župnijo, ki kljub silovitemu ruskemu bombardiranju še vedno deluje. Papežev »socialni delavec« je nekaj ur preživel v družbi tamkajšnjega župnika ter se mu zahvalil za njegovo neomajno predanost in pogum, da je ostal s tamkajšnjimi ljudmi. Vernikom je podaril papeževe rožne vence in skupaj z njimi molil.

V pogovoru z voznikom tovornjaka. FOTO: Vatican Media

Nujna človekoljubna pomoč in duhovna podpora

Kardinala je na poti ves čas spremljal škof Jan Sobiło, pomožni škof Harkova in Zaporožja. Ko sta obiskala Herson, je kardinal Krajewski dejal, da sta »takoj raztovorila življenjsko pomembna zdravila za prvo pomoč. Zdravnik je nato zdravila razvrstil, zatem pa so prispela reševalna vozila, ki so jih razdelila po različnih klinikah in bolnišnicah«.

Nujna pomoč za preizkušane prebivalce Ukrajine. FOTO: Vatican Media

Njegov program je vključeval tudi obisk mestnega središča, ki ga je kardinal opisal kot skoraj povsem zapuščenega, zaprti so vsi lokali. »Tu in tam,« je pojasnil vatikanski predstavnik, »zaslišimo sirene, in ko smo prišli v mesto, smo v bližini slišali močne eksplozije. Kilometer stran smo lahko opazovali dim in ogenj. Tudi sinoči je bilo mesto izpostavljeno napadom.« Kljub temu, je dodal, »sva skupaj z župnikom obiskovala ljudi, se z njimi pogovarjala in jim nudila konkretno pomoč«.

Papež Frančišek misli na Ukrajince: vsak dan moli za njihovo domovino in vse ljudi, ki trpijo zaradi vojne v tej državi.

Grško-katoliški verniki so prihod kardinala Krajevskega pričakali sinoči. Kardinal je zatrdil, da jim »nudi tolažbo in papežev objem ter jim sporoča, da sveti oče misli nanje, saj ne mine dan, ko ne bi molil za Ukrajino in vse ljudi, ki trpijo zaradi vojne v tej državi«.

Ukrajinski verniki so se razveselili kardinalovega obiska. FOTO: Vatican Media

Papeževa bližina Ukrajincem

Kardinal bo v prihodnjih dneh prevozil še veliko kilometrov. »Dva dni bomo ostali v Hersonu, nato pa najverjetneje odšli v Kijev,« je pojasnil: »Zelo se veselim srečanja z občestvi, saj smo tudi mi od teh ljudi prejeli ogromno podporo.«

Zadnja faza misije je predvidena v Lvovu, mestu, ki ga je kardinal Krajewski večkrat obiskal med svojimi prejšnjimi potovanji v Ukrajino. »Pred nami so še številni kilometri, na poti nazaj pa, kdo ve, koliko srečanj in trenutkov molitve nas še čaka,« je dejal kardinal.

Vojna je opustošila državo. FOTO: Vatican Media

Datum kardinalove vrnitve v Vatikan še ni določen, njegov cilj pa ostaja neomajen, v skladu z njegovimi prejšnjimi misijami: »V imenu svetega očeta moramo biti blizu tem ljudem. Besede niso tako pomembne, najpomembneje je, da smo tukaj.« Na koncu sporočila je pozval: »Molimo za vse njih in molimo zase, da ne bi postali neobčutljivi za stvarnost vojne, ampak bi še naprej nudili pomoč ljudem, ki jo potrebujejo.«

Poljski kardinal med ukrajinskimi verniki. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh