Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričetek srečanja: Rušimo zidove, ustvarjamo mostove

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 17. 06. 2023 / 09:27
Oznake: Družba, Dogodek, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2023 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pričetek srečanja: Rušimo zidove, ustvarjamo mostove
Medreligijsko srečanje v Kopru. FOTO: Marjan Pogačnik

Pričetek srečanja: Rušimo zidove, ustvarjamo mostove

V Kopru se je začelo medreligijsko srečanje za dialog in mir na Balkanu. Zbralo se je prek 200 predstavnikov treh velikih religij iz 15 držav Balkanskega polotoka, med udeleženci je tudi vrh slovenske države. Kot prvi je zbrane pozdravil predsednik SŠK Andrej Saje.

»Z današnjim pomembnim dogodkom se želimo vključiti v prizadevanje papeža Frančiška in vesoljne Cerkve pri skupnem naporu za mir, še posebej na Balkanu in v Evropi,« je škof Andrej saje pozdravil zbrane v koprski protokolarni dvorani svetega Frančiška: »Zavzemanje za mir v sodobni družbi poleg mednarodne skupnosti vključuje tudi druge družbene akterje, še zlasti krščanske Cerkve in ostale religije. Prizadevanje za mir tako ne zadeva zgolj družbenih struktur, temveč tudi posamezne dele civilne družbe in sleherno človeško osebo. Smo soodgovorni za življenje na tem planetu, z majhnimi in vsakdanjimi dejanji smo sodelavci pri gradnji miru.«

Forum za dialog in mir lahko spremljate v neposrednem prenosu na TV SLO 1.

Pozdravi visokim gostom

Škof Saje je posebej pozdravil kardinala Pietra Parolina, državnega tajnika Svetega sedeža, ki s sodelavci posameznih dikasterijev skupaj z apostolskim nuncijem v RS nadškofom Jeanom-Marie Speichom zastopa papeža Frančiška. Izrazil je veselje, da se je dogodka udeležila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, pozdravil je tudi župana mestne občine Koper Aleša Bržana. »Dobrodošlico izrekam vsem škofom iz Slovenije in tujine, ki zastopajo škofovske konference sosednjih držav in Balkana, ter zastopnikom drugih krščanskih Cerkva in islamske skupnosti. Pozdravljam diplomatske predstavnike ter predstavnike gospodarskih, družbenih in znanstvenih ustanov,« je pozdrave strnil škof Saje.

Nagovor dr. Andreja Sajeta. FOTO: Ksenja Hočevar

»Le tisti, ki znajo molčati, znajo poslušati«

Da so slovenski škofje medreligijsko srečanje poimenovali Forum za dialog in mir, je nadaljeval škof Saje: »Prizadevanje za mir je možno samo v iskrenem dialogu, ki se vzpostavi v strpnosti in spoštovanju do sogovornika, ob sprejemanju njegove različnosti in v pripravljenosti na sodelovanje. Človek je bitje odnosov in za lastno uresničitev drugega nujno potrebuje. V globaliziranem svetu to še bolj čutimo. Brez drugega ne moremo preživeti.«

Za dialog je potrebna sposobnost poslušanja, je nadaljeval novomeški škof in navedel papeža Frančiška, da »poslušanje drugega zahteva potrpežljivost in pozornost. Le tisti, ki znajo molčati, znajo poslušati. Bog sam je najlepši zgled poslušanja, ko molimo, nas posluša, ne da bi za to kar koli prosil, in nas celo prehiteva ter prevzame pobudo za izpolnitev naših prošenj za pomoč.«

»Ustvarjamo mostove zaupanja«

Škof Saje je svoj nagovor tudi sklenil z mislijo papeža Frančiška iz okrožnice Vsi smo bratje: »Bog kot zgled poslušanja nas spodbuja, da rušimo zidove nerazumevanja in ustvarjamo mostove zaupanja. Za vzpostavitev miru manjkajo ušesa in ljudje, ki znajo poslušati in v bližnjem videti brata.« Naj bo torej današnji forum, je sklenil škof Saje, »zgled dialoga, poslušanja, sprejemanja različnosti in sodelovanja vsem, ki se še ne znajo pogovarjati, da zmanjšamo delitve in konflikte ter prispevamo h gradnji miru in boljšega sveta. Naj nas pri tem opogumijo evangeljske besede: 'Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi'«.

Preberite, kaj se bo še dogajalo danes in jutri v Kopru.

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar: Čas za srečanje ne bi mogel biti boljši

Predsednica Republike Slovenije je v svojem nagovoru povedala, kako pomembno se je še zlasti na Zahodnem Balkanu pogovarjati o miru. Poudarila je, da bi se več morali pogovarjati o priložnostih, ki jih ta "oaza sredi Evrope" ponuja za razvoj, sožitje, sobivanje različnih etničnih, verskih in jezikovnih skupnosti. "In tu lahko vi, spoštovani gostje, naredite ogromno," je nagovorila zbrane. Več kot je teh pogovorov in skupnih projektov, manj bo nestrpnosti, več bo razumevanja, da je pot naprej mir in ne konflikt in da je treba graditi na moči argumentov in ne na moči, je povedala. "Delitve in izključevanje tudi na verski ravni, so še vedno prisotni," je opozorila. 

Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije. FOTO: Marjan Pogačnik

"Če kdo, potem Vi lahko naredite velik, celo odločilen korak v smer sodelovanja, medsebojnega razumevanja, odprave delitev, sprejemanja drugačnosti in raznolikosti kot sestavnega dela naših družb in razumevanja vključujoče vizije prihodnosti," je povedala.

Koprski župan Aleš Bržan: Medverski dialog daje celotni skupnosti priložnost preseči delitve

Koprski župan Aleš Bržan je izrazil zadovoljstvo, da se forum za mir dogaja prav v Kopru, kje je "sobivanje različnih ljudi najvišja vrednota". Veliko govorimo, vse manj se poslušamo. Različna mnenja postajajo pomembnejša kot skupne vrednote, je dejal. "Sam sem trdno prepričan, da je iskanje poti do miru in utrjevanje miru vedno dejanje poguma." Mir je tako zelo dragocen, ker od nas zahteva, da v vsakem človeku prepoznamo brata, je poudaril. 

Več o vsebini nagovorov verskih voditeljev boste lahko prebrali po zaključenem Forumu za dialog in mir na tej spletni strani.

Nalaganje
Nazaj na vrh