Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski želi okrepiti »duhovno neodvisnost« Ukrajine

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 04. 2023 / 10:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2023 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski želi okrepiti »duhovno neodvisnost« Ukrajine
Kijevsko-Pečerska lavra. FOTO: Wikipedia

Zelenski želi okrepiti »duhovno neodvisnost« Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred dnevi v medijih utemeljeval ukaz pristojnih državnih oblasti, da se mora Ukrajinska pravoslavna cerkev izseliti iz znamenitega samostana v Kijevu, Kijevsko-Pečerske lavre, zaradi česar je v Ukrajini vzniknil nov spor: opat samostana namreč prostorov ni pripravljen zapustiti.

Zelenski je v video sporočilu svojim rojakom zagovarjal ukrep svoje vlade proti Ukrajinski pravoslavni cerkvi, ki je pod okriljem moskovskega patriarhata: po njegovih besedah je šlo za korak, »s katerim želimo okrepiti duhovno neodvisnost naše države, zaščititi našo družbo pred starim in ciničnim manipuliranjem z religijo s strani Moskve«, je poročal avstrijski Kathpress. Kot je dejal, je Ukrajina »območje največje verske svobode v našem delu Evrope« in »tako bo tudi ostalo,« je zagotovil njen predsednik.

Ukrajina je območje največje verske svobode v našem delu Evrope in tako bo tudi ostalo.

Opat samostana Kijevsko-Pečerska lavra metropolit Pavlo pa je v sporočilu na spletnem portalu YouTube, ki je bilo objavljeno ob približno istem času, dejal, da »Bog predsedniku Ukrajine ne bo odpustil izgona duhovnikov Ukrajinske pravoslavne cerkve iz Lavre«. Metropolit je ukrajinskega ministra za kulturo Oleksandra Tkačenka obtožil, da ga je obsedla »diabolična blaznost«.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovarja državljane. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Neupoštevanje vladnih ukazov

Konec minulega tedna so se v samostan zgrnili tudi podporniki Ukrajinske pravoslavne cerkve in komisiji ministrstva za kulturo preprečili, da bi si ogledala jamski samostan, so poročali ukrajinski novičarski portali. Med množico je bil tudi metropolit Pavlo, prišlo pa naj bi tudi do posameznih spopadov.

Več deset menihov iz Ukrajinske pravoslavne cerkve še naprej noče zapustiti jamskega samostana.

Več deset menihov iz Ukrajinske pravoslavne cerkve še naprej noče zapustiti jamskega samostana. S tem se upirajo ukazu ukrajinske vlade, ki je za to določila rok do srede. Na spletni strani samostana so redovniki zapisali, da ne nameravajo zapustiti najpomembnejšega pravoslavnega svetišča v Ukrajini »brez ustrezne sodne odločbe« in brez temeljnih dokumentov za prekinitev najemne pogodbe. Po navedbah Cerkve je gospodarsko sodišče v Kijevu, na katerega so se pritožili, obravnavo napovedalo za 26. april. Predstavnica ministrstva za kulturo pa je menihom oporekala: po njenih besedah nimajo pravice ostati v samostanu, tudi če je postopek še v teku.

Poziv k prestopu menihov

V samostanu je doslej živelo okoli dvesto menihov, tu je sedež vodstva Ukrajinske pravoslavne cerkve in njene najpomembnejše izobraževalne ustanove, Teološke akademije. Kot številni drugi ukrajinski bogoslužni objekti je tudi samostan v lasti države, ki ga je dala v najem Ukrajinski pravoslavni cerkvi. Po poročanju ukrajinskih krajevnih medijev so vsaj nekateri menihi konec minuliega tedna iz samostana poskušali odnesti inventar, vendar jih na vseh izhodih iz samostana nadzorujejo, da ne bi odnesli samostanskega premoženja.

Pravoslavna cerkev Ukrajine, ki ni povezana z Moskvo, upa, da bo vlada Kijevsko-Pečersko lavro prepustila njeni upravi.

Medtem Pravoslavna cerkev Ukrajine, ki ni povezana z Moskvo, upa, da bo vlada Kijevsko-Pečersko lavro prepustila njeni upravi. Za vodjo samostana je presenetljivo imenovala nekdanjega redovnika Ukrajinske pravoslavne cerkve, Abrahama Lotiša. Ta je v video sporočilu pozval menihe, naj se pridružijo Pravoslavni cerkvi Ukrajine in ostanejo v samostanu. Lotiš je izključitev Ukrajinske pravoslavne cerkve iz jamskega samostana opisal kot »dejanje Božje previdnosti«.

Ukrajinska pravoslavna cerkev pa je sporočila, da je njen voditelj, metropolit Onufrij, v skladu s pravoslavnim cerkvenim pravom odpadniškemu duhovniku naložil sankcije in mu prepovedal kakršno koli duhovniško delovanje.

Kupi v trgovini

Ukrajina pod križem
Pričevanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh