Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: postanimo »pametni« svetniki [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 03. 2024 / 10:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2024 / 09:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: postanimo »pametni« svetniki [VIDEO]
Papež ima še vedno težave z zdravjem. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: postanimo »pametni« svetniki [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco nadaljeval katehezo o grešnih nagnjenjih in krepostih: ta teden se je posvetil kreposti preudarnosti in poudaril, kako Jezus priporoča, naj bomo preudarni, da bi postali 'pametni svetniki'.

Sveti oče je branje kateheze zaradi zdravstvenih težav tudi tokrat prepustil enemu izmed vatikanskih uslužbencev, Pierluigiju Giroliju z vatikanskega državnega tajništva. Po več mesecih, posvečenih grešnim nagnjenjem, je minuli teden prešel na razpravo o krepostih in ta teden posebej izpostavil krepost preudarnosti. Kot je spomnil v besedilu, predvidenem za današnjo avdienco, je preudarnost ena od štirih glavnih kreposti, ki so skupaj s teološkimi krepostmi vere, upanja in ljubezni »stebri celostnega krščanskega življenja«. Jezus je svoje učence, zlasti v prilikah, pogosto spodbujal k udejanjanju te kreposti, je poudaril papež.


Ta krepost, je pojasnil, je sposobnost združevanja razuma in ustvarjalnosti, preprostosti in bistroumnosti, razumevanja zapletenosti razmer in nato ocenjevanja možnih rešitev. Papež je spomnil, da preudarnost pomeni uporabo modrosti, pridobljene iz preteklih izkušenj, obenem pa predvideva prihodnje potrebe, zaradi česar je »pravi razum v akciji«, kot jo je imenoval cerkveni učitelj sv. Tomaž Akvinski. Papež je vernike na koncu spodbudil, naj na poti proti nebesom vsak dan udejanjajo preudarnost.

Po končani katehezi je papež znova osebno pozval k pogajanjem za končanje vojn, ki trenutno divjajo v svetu, ter ob tem izrecno omenil spopade v »mučeniški Ukrajini in Sveti deželi«.

Poziv k pogajanjem za končanje vojn

Po končani katehezi je papež znova osebno pozval k pogajanjem za končanje vojn, ki trenutno divjajo v svetu. Ob tem je izrecno omenil spopade v »mučeniški Ukrajini in Sveti deželi«. Sveti oče ob številnih priložnostih vztrajno ponavlja, da je »vojna vedno poraz«.

Spomnil je tudi, da smo včeraj obhajali bogoslužni spomin sv. Jožefa, zavetnika vesoljne Cerkve. »Skupaj z vami bi rad Cerkev in ves svet zaupal v njegovo varstvo, zlasti vse očete, ki imajo v njem edinstven zgled za posnemanje,« tako papež: »Sv. Jožefu priporočimo tudi narode mučeniške Ukrajine in Svete dežele, Palestine in Izraela, ki tako zelo trpijo zaradi vojnih grozot. Nikoli ne pozabimo: Vojna je vedno poraz! V vojni ni mogoče napredovati. Na vso moč si moramo prizadevati za pogajanja, za pogajanja, da bi končali vojno. Molimo za to.«

Pogum za pogajanja

V nedavnem pogovoru za švicarsko televizijo RSI je Frančišek glede vojne v Ukrajini pozval tudi k pogajanjem in »pogumu, da izobesimo belo zastavo«, kar je povzročilo vsesplošno nezadovoljstvo. Vendar, kot je po objavi izjave pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik, papež pri pozivu k pogajanjem ni imel v mislih le Ukrajine, temveč tudi Rusijo, ki je Ukrajino napadla. Njegov namen je bil predvsem pozvati k »pogumu za pogajanja za prekinitev ognja«. Pozneje v pogovoru je zatrdil, da »pogajanja ne pomenijo predaje«.

Nalaganje
Nazaj na vrh