Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo Boštjan Lesjak Državljan Evrope?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 04. 2023 / 07:54
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2023 / 08:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo Boštjan Lesjak Državljan Evrope?
Informacije, ki jih je Boštjan Lesjak s terena pošiljal v EU, so bile ključne za razumevanje stanja in potreb države v vojni. FOTO: MZZ/STA

Bo Boštjan Lesjak Državljan Evrope?

Slovenski evropski poslanec dr. Milan Zver (SDS/ELS) je za prestižno nagrado Državljan Evrope predlagal podpolkovnika Boštjana Lesjaka, ki si po njegovem »kot pogumni posameznik letos zagotovo zasluži nagrado za izjemne dosežke«.

Nagrado Državljan Evrope vsako leto podeli Evropski parlament za posebne dosežke, dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij, ki so izkazali izjemno zavezanost spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic ali omogočanju čezmejnega mednarodnega sodelovanja v EU. Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta, vsak lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo. Evropski parlament nagrado podeljuje od leta 2008.

Tlakovanje poti ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov

Tako je letos za omenjeno nagrado slovenski evroposlanec dr. Milan Zver predlagal podpolkovnika Slovenske vojske in veterana vojne za Slovenijo Boštjana Lesjaka, ki 27. marca lani, ko je prišel v Kijev, prevzel funkcijo začasnega odpravnika poslov Republike Slovenije v Ukrajini, s čimer je bil prvi, ki je v času ruske agresije na Ukrajino poskrbel za tlakovanje poti ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov med oblegano Ukrajino in EU.

Prvi svetovni diplomat z dovolj poguma

Ponovna vzpostavitev diplomatskih odnosov med Ukrajino in EU je projekt osebnega žrtvovanja za evropsko sodelovanje, skupne evropske vrednote in temeljne pravice Evropejcev do življenja, človekovega dostojanstva, svobode in varnosti, je izpostavil Zver in dodal, da se je projekt začel le mesec po začetku ruske invazije na Ukrajino s prihodom podpolkovnika Boštjana Lesjaka, začasnega odpravnika poslov Republike Slovenije, v Kijev, s čimer je kot prvi svetovni diplomat premogel dovolj poguma za odhod v Ukrajino z namenom povrnitve diplomatskih odnosov.

Močan signal mednarodni javnosti

»Pogumno se je odzval na javni poziv RS za odpravnika poslov na slovenskem veleposlaništvu v Kijevu. Kot je pozneje dejal, se je zavedal, da bi prva vrnitev katerega koli svetovnega diplomata v Kijev pomenila ogromno moralno in dejansko podporo pri obrambi Ukrajine in močan signal mednarodni javnosti, ki bi prejkoslej po zgledu Slovenije začela vračati veleposlanike v Kijev. Bil je prvi, ki je pokazal pot. Kot častnik vojaških sil se je zavedal, da je odhod v Ukrajino nevarno dejanje, ki zlasti izkazuje predanost ideji EU kot prostora miru in stabilnosti,« je poudaril Milan Zver.

Zgled osebnega žrtvovanja za evropsko sodelovanje

Po njegovem projekt pooseblja vsaj tri ključna vodila, ki jih promovira nagrada Državljan Evrope. Večmesečna prizadevanja so zgled osebnega žrtvovanja za evropsko sodelovanje, saj so bile informacije, ki jih je odpravnik poslov s terena pošiljal v EU, ključne za razumevanje stanja in potreb države v vojni. Zlasti pa projekt, je nadaljeval slovenski evroposlanec, promovira skupne evropske vrednote in temeljne pravice Evropejcev do življenja, človekovega dostojanstva, svobode in varnosti.

Dosedanji slovenski prejemniki

Spomnimo: v minulih letih je nagrado Državljan Evrope že prejelo nekaj Slovencev, in sicer Alojz Rebula, Boris Pahor, dr. Lovro Šturm, Evgen Bavčar, Drago Jančar, Spomenka Hribar, Tomo Križnar, Čebelarska zveza Slovenije, Društvo Simbioza, program Zveze društev upokojencev Slovenije Starejši za starejše, predlani Samo Zver in Kristina Modic in lani Pravna mreža za varstvo demokracije.

Nalaganje
Nazaj na vrh