Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Boštjan Lesjak zapušča Kijev

Za vas piše:
T. M.
Objava: 31. 05. 2022 / 16:28
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2022 / 16:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Boštjan Lesjak zapušča Kijev
Boštjan Lesjak. FOTO: MZZ/STA

Boštjan Lesjak zapušča Kijev

Začasnemu odpravniku poslov Slovenije v Ukrajini Boštjanu Lesjaku se danes izteka mandat in se vrača v Slovenijo.

V Kijevu bo tako Slovenijo znova zastopal veleposlanik Tomaž Mencin, ki se bo v ukrajinsko prestolnico vrnil takoj, ko bo urejeno ustrezno varovanje, pojasnjujejo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Veleposlanik Mencin, ki je pristojen za Ukrajino, se bo v Kijev vrnil »v čim krajšem možnem času oz. takoj, ko bo urejeno ustrezno varovanje tako njega kot ekipe, ki ga bo spremljala,« so zapisali v sporočilu ministrstva.

Mencin se je po začetku ruske invazije na Ukrajino konec februarja z osebjem umaknil iz Kijeva in svoje delo nadaljeval iz mesta Rzeszow ob poljsko-ukrajinski meji, od koder so v začetnem obdobju delovali tudi mnogi drugi veleposlaniki, akreditirani v Ukrajini.

V Kijev je medtem svoje veleposlanike znova vrnilo več evropskih in drugih zahodnih držav, med njimi Avstrija, Italija, Nizozemska, Litva, Turčija, Velika Britanija in ZDA, svojega predstavnika v ukrajinski prestolnici pa ima od začetka aprila ponovno tudi EU.

Lesjak se vrača v Slovensko vojsko 

Dne 27. marca je kot začasni odpravnik poslov delo v Kijevu začel podpolkovnik Boštjan Lesjak, ki je bil pred tem zaposlen v Slovenski vojski, kamor se tudi vrača.

Vrnitev diplomatskega predstavnika v Kijev je kmalu po vrnitvi z obiska v Ukrajini sredi marca napovedal predsednik vlade Janez Janša, ki se je v ukrajinski prestolnici mudil skupaj s premierjema Poljske in Češke. 

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh