Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: razstava ukrajinskih ikon z delci ruskih bomb

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 04. 2023 / 09:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2023 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: razstava ukrajinskih ikon z delci ruskih bomb
Ikone so naslikali študentje in predavatelji na Akademiji za likovno umetnost v ukrajinskem Lvovu. FOTO: Vatican Media

Vatikan: razstava ukrajinskih ikon z delci ruskih bomb

»Arma Christi« je naslov razstave osemnajstih ukrajinskih ikon, ki so v velikem tednu na ogled v papeški kapeli Doma sv. Marte v Vatikanu. Posebnost razstavljenih ikon: vanje so vgrajeni drobci ruskih bomb.

Zamisel za te v srce segajoče umetnine je nastala na Akademiji za likovno umetnost v ukrajinskem Lvovu. Kot je v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil Vasilij Kosiv, rektor akademije, so te ikone naslikali tamkajšnji študentje in pedagoško osebje: »Metaforično so poustvarili orodja Kristusovega trpljenja, ta orodja trpljenja pa so drobci ruskih bomb. Vsaka ikona vsebuje drobec takšne bombe - to, kar nas zdaj ubija in boli, je bilo torej vgrajeno v svete ikone.«

Ena od upodobitev, naslikana na kosu lesa, prikazuje trpečega Kristusa s trnjevo krono, stigmami in rdečim plaščem. Stigme in kopje so upodobljeni z drobci bomb.

Vemo, da bomo zmagali, da sta zmaga in resnica na naši strani.

Orodja smrti in znamenja zmage

»To je zelo močna metafora, zelo močno znamenje. Stigme so znamenje smrti, toda tako kot križ so tudi simbol zmage. Vemo, da bomo zmagali, da sta zmaga in resnica na naši strani. Zato smo želeli posodobiti to sporočilo - da ni zgolj nekaj, kar se je zgodilo pred 2.000 leti, ampak da je resnično tudi zdaj! Ubijajo nas, prizadeti in ranjeni smo, vendar bomo zmagali.«

Papež si je z zanimanjem ogledal ukrajinske ikone. FOTO: Vatican Media

Edina v Evropi: katedra za sakralno umetnost

Akademija za likovno umetnost v Lvovu je edina tovrstna univerza v Evropi s katedro za sakralno umetnost. Poleg umetniških veščin so tamkajšnji študentje deležni temeljite teološke priprave. O tem pričajo ikone, ki so jih izdelali. Kot pojasnjuje Kosiv, so jih predstavili papežu na sredini splošni avdienci.

Sveti oče je ikone blagoslovil, eno je celo podpisal.

Papež se je želel dotakniti drobcev bombe

»Sveti oče je te ikone blagoslovil, eno je celo podpisal. Bil je vidno ganjen. To je bilo čutiti. Dolgo se je ustavljal in se dotikal delov teh bomb. Želel jih je samo občutiti z roko. Res je bil ganjen. In jih je blagoslovil, prostovoljno podpisal. To je bilo ganljivo tudi za nas.«

Ruska agresija je bila velik šok tudi za umetniško skupnost v Ukrajini. Akademija za likovno umetnost v Lvovu je sprejela študente in učitelje iz Harkova in zasedenih ozemelj.

Razstava ikon trenutno potuje po Italiji. FOTO: Vatican Media

Vojna, v kateri gre za kulturo

»Na začetku številni sodelavci preprosto niso mogli delati, ničesar niso mogli početi, kar pa se je v tem času spremenilo: zdaj to vidijo kot svoje poslanstvo. Ker je to tudi orodje, orožje, njihova umetnost. Gre za močno obliko komunikacije in želijo jo uporabljati. Vsa ta vojna in Putinovi argumenti se nanašajo predvsem na kulturo, in sicer ali obstaja posebna ukrajinska kultura, jezik ali ukrajinska istovetnost na splošno. Torej gre predvsem za kulturo! Zavedamo se, da je to zelo pomembna fronta, in moramo preživeti, moramo ustvarjati. To je tista moč, to poslanstvo, ki zdaj ne le pomaga kot nekakšna psihoterapija preživeti te čase, ampak je zelo pomembno tudi v daljši zgodovinski perspektivi,« je pojasnil Kosiv.

Papež je ikone tudi blagoslovil. FOTO: Vatican Media

Ikone na potujoči razstavi

Poleg Vatikana se osemnajst ikon »Arma Christi« ustavlja v različnih italijanskih mestih, nato pa se bo razstava preselila v druge države, med drugim v Argentino. Potovanje ikon ima tudi dobrodelni namen. Akademija za likovno umetnost zbira sredstva za svoje nadaljnje delovanje in za vzdrževanje študentov, ki so bili pregnani z drugih območij, ogroženih zaradi vojne.

Nalaganje
Nazaj na vrh