Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nedeljsko dobrodelno kolesarjenje za Ukrajino

Za vas piše:
J. P.
Objava: 25. 05. 2024 / 18:29
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2024 / 19:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nedeljsko dobrodelno kolesarjenje za Ukrajino
Pomoč Slovenske karitas in zunanjega ministrstva pri obnovi hiš v Mikolajevu. FOTO: Slovenska karitas

Nedeljsko dobrodelno kolesarjenje za Ukrajino

V sklopu svetovnega dneva kolesarjenja Slovenska karitas v sodelovanju s poljskim in ukrajinskim veleposlaništvom v Sloveniji v nedeljo, 26. maja 2024, pripravlja dobrodelno kolesarjenje #CyclingForUkraine z zbiranjem sredstev za pomoč Ukrajini.

Za solidarnost z Ukrajino bodo kolesarili zlasti predstavniki diplomatskega zbora, njihove družine in prijatelji, ki bodo pot začeli ob 10.30 ob jezeru Koseze, končali pa dve uri pozneje ob Rekreacijskem centru Mostec. Slovenska karitas pa spodbuja tudi vse Slovence odprtega srca k darovanju sredstev za humanitarno pomoč Ukrajini, kjer so stiske ljudi še vedno velike, zunanje pomoči pa je vse manj.

Pomoč Slovenske karitas in zunanjega ministrstva s hrano in higienskimi pripomočki za Harkov. FOTO: Slovenska karitas

Doslej že 4,4 milijona € pomoči

Zbrana sredstva bodo namenili lokalni Karitas v Ukrajini za nujno humanitarno pomoč najbolj ranljivim prebivalcem na območjih v bližini frontne linije in notranje razseljenim, število katerih se v zadnjem obdobju ponovno povečuje. Slovenska karitas je doslej s pomočjo darovalcev in zunanjega ministrstva namenila 4,4 milijona evrov pomoči in želi še naprej ostati blizu ljudem v Ukrajini.

Pobudnik veleposlanik Olendzki

Pobudo za ljubljanski kolesarski dobrodelni dogodek je dal veleposlanik Poljske v Sloveniji Krzysztof Olendzki, ki poudarja, da so tudi svetovni dan kolesarstva, ki je poseben dan solidarnosti z Zemljo in s tistimi, ki so v največji potrebi, Združeni narodi razglasili ravno na pobudo Poljske.

Borba za dostojanstvo, svobodo in neodvisnost

»Danes, ko je ogrožena vsa Evropa, še zlasti stojimo ob strani našim ukrajinskim sosedom, bratom in sestram, ki so pod stalnim ruskim ognjem, ki prizadene predvsem ukrajinske civiliste, ki potrebujejo našo pomoč. Ukrajina mora čutiti našo solidarnost, zato kolesarimo zanje: za ukrajinske otroke, ženske in moške, ki se že skoraj 2 leti in pol borijo za svoje dostojanstvo, svobodo in neodvisnost,« je poudaril Olendzki.

Stiske ukrajinskega prebivalstva so še vedno velike. FOTO: Slovenska karitas

Rana na svetovnem zemljevidu

Tudi ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran podčrtava, da je danes Ukrajina velika rana na zemljevidu sveta, kjer se vsakodnevno dogajajo obstreljevanja, skoraj povsem uničena je energetska infrastruktura, ljudje so brez elektrike v mestih in vaseh. Beležijo vsakodnevne izgube ne le vojakov, temveč tudi civilnega prebivalstva, saj se je letos za 40 % povečalo število ubitih otrok.

Vztrajali bodo, če bodo vedeli, da niso sami

»To je mati, ki gre zjutraj v službo in ne ve, ali se bo zvečer vrnila k otrokom. To je deklica, ki se boji zapustiti mamo samo za minuto, ker 'če prileti raketa, se boji umreti sama, brez mame'. To so otroci, ki pod vsakodnevnimi raketami še vedno hodijo v šolo v zakloniščih. Ukrajinski ljudje zelo trpijo, a bodo vztrajali pod pogojem, da bodo vedeli, da niso sami,« je nadaljeval Taran.

Pomoč in podporo potrebujejo bolj kot kdaj koli prej

Vztrajali bodo, če bodo vedeli, da je ves civiliziran svet na njihovi strani, da imajo zveste prijatelje in partnerje. »Ta hip potrebujejo Ukrajinci pomoč in podporo prijateljev bolj kot kdaj koli prej. Vsaka pomoč in še tako majhna donacija je kanček upanja za slehernega Ukrajinca, je rešeno življenje. Zato so za nas dogodki, kot je to kolesarjenje, izjemno pomembni« je še izpostavil ukrajinski veleposlanik.

Pomoč s pečmi na drva. FOTO: Slovenska karitas

Že več kot 1,4 milijona porušenih domov

Posledice vojne v Ukrajini še vedno vplivajo na osnovno preživetje, slabši dostop do storitev in veliko porušene infrastrukture v zadnjih mesecih, zlasti na vzhodu in jugu države, kar je povzročilo, da so mnogi ostali brez elektrike, ogrevanja in vode. Poškodovane so bile tudi šole, bolnišnice in številni družinski domovi, ki jih je bilo od začetka vojne porušenih že več kot 1,4 milijona.

17,6 milijona Ukrajincev potrebuje pomoč

Posledice vojne po vsej Ukrajini občuti tudi 3,7 milijona notranje razseljenih prebivalcev, pa 4,5 milijona povratnikov in posamezniki, ki niso nikoli zapustili svojega doma – 17,6 milijona Ukrajincev potrebuje pomoč. Učinki vojne so, jasno, še posebej močni v regijah države, ki so najbližje frontni liniji in na rusko-ukrajinski meji.

Pomoč Caritas-Spes in Caritas Ukrajina

Caritas-Spes in Caritas Ukrajina sta od začetka vojne skupaj pomagali že 4,3 milijona prizadetim prebivalcem Ukrajine s humanitarno pomočjo, od začetka letošnjega leta pa je njuna pomoč dosegla 177.793 posameznikov. Ljudem pomagajo zaposleni in številni prostovoljci v Karitasovih centrih in na terenu s hrano, higienskimi pripomočki, pri oskrbi z vodo in z večnamensko denarno pomočjo.

Podpora programov psihosocialne pomoči otrokom. FOTO: Slovenska karitas

Pomoč pri namestitvah, obnovah, ogrevanju ...

Pomagajo pri namestitvah, obnovah številnih poškodovanih domov in drugih objektov, ogrevanju v zimskem času in vzpostavitvi socialno-rehabilitacijskih kapacitet, pa tudi pri plačilu zdravstvene oskrbe in s psihosocialno pomočjo otrokom in odraslim. Slovenska karitas je doslej s pomočjo darovalcev in zunanjega ministrstva Ukrajini namenila 4,4 milijona evrov pomoči.

Podprli projekt psihosocialne pomoči notranje razseljenih otrok

Ljudje v Ukrajini so je bili deležni v obliki hrane, vode, higienskih potrebščin, denarne pomoči, pri obnovi domov, vzpostavitvi kapacitet za rehabilitacijo invalidnih otrok in za psihosocialno pomoč otrokom. Letos je Slovenska karitas podprla projekt psihosocialne pomoči notranje razseljenih otrok v Lvovski regiji. Dejavnosti za otroke tečejo v Karitasovem centru in mobilno po več oddaljenih vaseh.

Kako pomagati?

Slovenska karitas ob dobrodelnem kolesarjenju vabi k solidarnosti – darovanju na TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana; TRR: SI56 0214 0001 5556 761; namen: Pomoč Ukrajini; sklic: SI00 870; BIC banke: LJBASI2X; koda namena: CHAR. Pomagati je mogoče tudi s SMS-sporočilom UKRAJINA5 ali UKRAJINA10 na 1919 in tako prispevati 5 oziroma 10 evrov.

Iz srca hvala!

Slovenska karitas vnaprej kliče: iz srca HVALA! »Zahvaljujemo se vsem za dosedanjo pomoč in tudi solidarnost z Ukrajino v prihodnje, da bodo tamkajšnji prebivalci čutili, da niso sami v tej stiski,« je še poudaril generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič.

Nalaganje
Nazaj na vrh