Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ruska raketa preletela poljski zračni prostor

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 24. 03. 2024 / 10:16
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2024 / 10:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ruska raketa preletela poljski zračni prostor
Po prvih informacijah, ki so prišle v javnost, ni bilo poročil o žrtvah ali škodi. FOTO: Arhiv Družine

Ruska raketa preletela poljski zračni prostor

Ruske sile so zjutraj začele nove obsežne zračne napade na Kijev in druge regije v Ukrajini. Poljska vojska je danes sporočila, da je ruska manevrirna raketa preletela poljski zračni prostor na poti proti mestom na zahodu Ukrajine. Po incidentu so aktivirali vse potrebne postopke za zagotovitev varnosti poljskega zračnega prostora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah vodje vojaške uprave Kijeva Sergija Popka je ruska vojska ukrajinsko prestolnico napadla iz regije Saratov na jugozahodu Rusije z manevrirnimi raketami, izstreljenimi iz strateških bombnikov Tu-95MS.

Kot je na družbenem omrežju X sporočilo operativno poveljstvo poljskih oboroženih sil, je ena od raket, ki so jih izstrelile ruske sile, poljski zračni prostor kršila okoli 40 sekund. Vanj je vstopila nad vasjo Oserdow na vzhodu Poljske, ves čas pa so jo opazovali z vojaškimi radarji.

»Poljska vojska stalno spremlja razmere na ukrajinskem ozemlju in ostaja v stalni pripravljenosti, da bi zagotovila varnost poljskega zračnega prostora,« so še sporočili.

Poljska vojska zvišala stopnjo pripravljenosti

Po incidentu je poljska aktivirala vse potrebne postopke za zagotovitev varnosti poljskega zračnega prostora. »Med drugim so bile aktivirane poljske in zavezniške zračne sile,« je v svoji izjavi zapisalo operativno poveljstvo poljskih oboroženih sil. 

Zaradi intenzivnih vojaških aktivnosti blizu ukrajinsko-poljske meje je poljska vojska zvišala stopnjo pripravljenosti. Podoben incident se je zgodil decembra lani, ko je ruska raketa vstopila v poljski zračni prostor in ga nekaj minut pozneje zapustila v smeri Ukrajine.

Nalaganje
Nazaj na vrh