Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo stoji za terorističnim napadom v Moskvi z več kot 90 mrtvimi?

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 23. 03. 2024 / 10:18
Oznake: Nemiri, Odnosi, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2024 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo stoji za terorističnim napadom v Moskvi z več kot 90 mrtvimi?
Gre za najhujši teroristični napad v Rusiji v 20 letih. FOTO: Maksim Blinov/TT/Omrežje X

Kdo stoji za terorističnim napadom v Moskvi z več kot 90 mrtvimi?

V včerajšnjem strelskem napadu v koncertni dvorani na obrobju Moskve, za katerega je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je bilo po zadnjih podatkih ubitih 93 ljudi. Ruske oblasti so opozorile, da se bo število smrtnih žrtev po pričakovanjih še povečalo, poročajo tuji mediji.

Rusko generalno tožilstvo je sporočilo, da je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus City Hall tik pred začetkom razprodanega rock koncerta skupine Piknik in začelo streljati. Napadalci so odvrgli tudi zažigalno bombo, stavbo pa je zajel požar, v katerem naj bi se porušila streha.

Koncertna dvorana Crocus City Hall v plamenih. FOTO: Omrežje X

Ruske oblasti pridržale 11 osumljencev

Vodja ruske varnostno-obveščevalne službe FSB je poročal Vladimirju Putinu, da je bilo pridržanih 11 osumljencev, med njimi štirje napadalci, ki so neposredno povezani z nedavnim napadom. Osumljenci so bili prijeti v bližini meje z Ukrajino. Čeprav Putin osebno še ni javno komentiral napada, je njegova namestnica sporočila, da je predsednik izrazil željo po hitrem okrevanju vsem poškodovanim.

Bela hiša opozorila ruske oblasti o možnih terorističnih napadih v Moskvi

Teroristična skupina Islamska država (IS) je odgovornost za napad v petek pozno zvečer prevzela v sporočilu na družbenem omrežju Telegram in dodala, da je njenim pripadnikom po napadu uspelo pobegniti. Moskva se na to še ni odzvala, ZDA pa so sporočile, da je izjava skupine Islamska država o odgovornosti verodostojna. Bela hiša je je namreč v petek sporočila, da so ZDA ta mesec opozorile ruske oblasti o možnosti terorističnih napadov, katerih tarča naj bi bile množične prireditve v Moskvi, poroča AFP. Washington je »te informacije delil z ruskimi oblastmi«, je dejala tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

Napad so obsodile številne zahodne države, tudi Slovenija.

Nalaganje
Nazaj na vrh