Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turčija: strelski napad v katoliški cerkvi v Carigradu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 01. 2024 / 14:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2024 / 18:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Turčija: strelski napad v katoliški cerkvi v Carigradu
Po napadu v Marijinem svetišču v Carigradu. FOTO: Vatican Media

Turčija: strelski napad v katoliški cerkvi v Carigradu

V katoliški cerkvi v Carigradu je davi prišlo do terorističnega napada, v katerem je ena oseba izgubila življenje. Vernikom v carigrajskem okrožju Büyükdere je svojo solidarnost izrazil tudi papež Frančišek.

Dva zamaskirana napadalca sta med jutranjim bogoslužjem vstopila v svetišče in začela streljati. Kot poročanje krajevnih medijev povzemajo pri spletnem portalu Vatican News, sta eno osebo ustrelila v glavo in žrtev je za posledicami umrla na kraju napada. Turški notranji minister Ali Yerlikaya je napad potrdil na družbenem omrežju X in napovedal, da policija išče storilca. Ozadje napada še preiskujejo, storilca pa sta zaenkrat še na begu.

Skrbi nas za prihodnost, kajti če je to znak verske nestrpnosti, je to slabo znamenje za naše občestvo.

Italijanski škof Massimiliano Palinuro, apostolski vikar v Carigradu, po tragičnem dogodku prosi za molitveno podporo vernikov po vsem svetu: »Skrbi nas za prihodnost, kajti če je to znak verske nestrpnosti, je to slabo znamenje za naše občestvo.« V minoritski cerkvi v predelu mesta Büyükdere severno od mestnega središča je pred imenovanjem za škofa deloval p. Martin Kmetec.

Več informacij o samem napadu in njegovem ozadju trenutno ni na voljo.

Prizorišče napada v Carigradu. FOTO: Vatican Media

Žrtev turški brezdomec

Po navedbah italijanskih medijev naj bi bil žrtev brezdomec s turškim državljanstvom. Po prvih podatkih sta dva strelca med mašo vstopila v cerkev in streljala v zrak in ko je moški vstal, da bi se jima uprl, sta ga ustrelila.

»Najostreje obsojamo ta gnusen napad,« je turški notranji minister zapisal na družbenem omrežju X (nekdaj Twitter). Turška policija je že začela obsežno preiskavo s prizadevanji za prijetje napadalcev.

Turčija je več kot 99-odstotno muslimanska država.

Papeževo sožalje

Papež Frančišek je med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja v Vatikanu izrazil solidarnost s turškimi katoličani: »Blizu sem vernikom cerkve sv. Marije v Carigradu, ki je bila med nedeljskim bogoslužjem tarča oboroženega napada, v katerem je ena oseba izgubila življenje, več pa je bilo ranjenih.« Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je poklical odgovornega brata (kustosa) v Turčiji in krajevne predstavnike svoje vladajoče stranke ter jim izrazil sožalje, so sporočili iz njegovega urada. Ker gre za italijansko cerkev, je na delu tudi diplomacija.

Cerkev sv. Marije Draperis v Carigradu. FOTO: Vatican Media

Kot spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, je Turčija več kot 99-odstotno muslimanska država. Po podatkih državne tiskovne agencije Anadolu Ajansi v državi živi več kot 180.000 kristjanov, od tega okoli 25.000 katoličanov.

Nalaganje
Nazaj na vrh