Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini: Letos več mrtvih otrok v primerjavi z letom 2023

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 04. 2024 / 09:01
Oznake: Papež, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2024 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini: Letos več mrtvih otrok v primerjavi z letom 2023
Posledice aprilskega ruskega napada na stanovanjsko stavbo v Dnipru, v katerem je bilo ubitih najmanj osem ljudi, vključno z dvema otrokoma. FOTO: Vatican Media

Vojna v Ukrajini: Letos več mrtvih otrok v primerjavi z letom 2023

Potrjeno število otrok, ki so izgubili življenje v ruskih napadih na ukrajinska mesta, se je letos v primerjavi z letom 2023 na žalost povečalo, in sicer za skoraj 40 odstotkov.

Najmlajši otrok, ki je letos umrl v vojni v Ukrajini, je bil star le dva meseca. S tem je bil najmlajši med 25 otroškimi žrtvami med januarjem in marcem 2024. Po podatkih Unicefa – Sklada Združenih narodov za otroke – je to skoraj 40-odstotno povečanje števila smrti v primerjavi z lanskim letom.

Nikjer ni varno 

V napadih v prvih treh tednih aprila naj bi bilo po navedbah portala Vatican News ubitih še devet otrok. Tudi regionalna direktorica Unicefa za Evropo in Srednjo Azijo Regina De Dominicis je obsodila poslabšanje kakovosti življenja ukrajinskih otrok in dejala, da »nikjer ni varno zanje«. Po nedavnem obisku v Ukrajini je poudarila: »Ker se smrtonosni napadi nadaljujejo, so otroci in njihove družine prisiljeni prenašati še več izgub in uničenja.« Ob tem je dodala, da vsak napad ovira prizadevanja za okrevanje in obnovo. »Zaskrbljena sem, ko vidim, da se napadi po vsej državi nadaljujejo in uničujejo šole, zdravstvene ustanove in stanovanjske zgradbe.«

Papeževa bližina z žrtvami

Papež Frančišek je večkrat izrazil svojo bližino otrokom, ki trpijo v Ukrajini. Sveti oče, ki je večkrat pozval k molitvi za žrtve v Ukrajini, žalostno ugotavlja, da so otroci izgubili sposobnost nasmeha, kar je po njegovih besedah zelo resno.

Po uradnih podatkih Združenih narodov je bilo od stopnjevanja vojne leta 2022 v napadih ubitih najmanj 600 otrok. Več kot 1350 jih je bilo ranjenih. Pravo število ubitih in ranjenih otrok je najverjetneje bistveno večje.

Napad na eno od šol v Lvovu v februarju. FOTO: Vatican Media

Napadi na domove, šole in klinike

Unicef je ob tem še opozoril, da je bilo v prvih treh mesecih letošnjega leta poškodovanih ali uničenih na tisoče domov, zdravstvenih in izobraževalnih ustanov. Napadi, ki so prizadeli oskrbo z električno energijo in vodne vire, so dodatno poslabšali stanje, zaradi česar so življenja in dobro počutje otrok dodatno ogroženi. Vse skupaj vpliva tudi na izobraževalni proces. Skoraj polovica ukrajinskih otrok, vpisanih v šolo, je izgubila možnost šolanja, skoraj milijon otrok po vsej državi pa zaradi negotovosti sploh ne more dostopati do osebnega učenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh