Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan v bran papežu: Frančišek ne poveličuje »velike Rusije«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 08. 2023 / 10:45
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2023 / 12:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan v bran papežu: Frančišek ne poveličuje »velike Rusije«
Papež Frančišek je od vsega začetka odkrit in odločen kritik ruskega napada na Ukrajino. FOTO: Vatican Media

Vatikan v bran papežu: Frančišek ne poveličuje »velike Rusije«

Vatikan je v teh dneh znova stopil v bran papežu Frančišku, ki je z izjavami, izvzetimi iz konteksta, povzročil razburjenje v svetovnih medijih, z očitki, da poveličuje ruski imperializem in torej posledično podpira tudi ruski napad na Ukrajino.

Posebej kritični so bili v Ukrajini, kjer so opozorili na papeževe besede o dveh ruskih vladarjih iz 17. in 18. stoletja: Frančišek naj bi pohvalno govoril o carjih, ki sta razširila ruski imperij, v Kremlju pa so papeževe besede z veseljem pozdravili.

Papež je minuli konec tedna v video nagovoru ruski mladini dejal: »Nikoli ne pozabite svoje dediščine. Ste dediči velike Rusije: velike Rusije svetnikov, kraljev, velike Rusije Petra Velikega, Katarine II. To cesarstvo je imelo veliko kulturo in veliko človečnosti … Ste dediči velike matere Rusije, nadaljujte z njo.« Oba omenjena vladarja, ki ju zgodovinarji imenujejo »velika«, sta v 17. in 18. stoletju razširila Rusijo v velikanski imperij, med drugim sta osvojila tudi dele Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin se sklicuje na njuno zapuščino, ko utemeljuje lanski napad na Ukrajino, vojno na njenem ozemlju in priključitev območij na Krimu.

Ni bil papežev namen, da bi poveličeval imperialistične ideje in osebnosti iz preteklih obdobij.

»Papež ne poveličuje imperialističnih idej«

Kot so pojasnili iz Vatikana, je papež v spontanem nagovoru želel spodbuditi rusko mladino, naj ohranja in spodbuja vse, kar je pozitivnega v veliki ruski kulturni in duhovni dediščini, nikakor pa ni bil njegov namen, da bi poveličeval imperialistične ideje in osebnosti iz preteklih obdobij: te je izrecno imenoval le zato, da je nakazal zgodovinsko obdobje, ki ga je imel v mislih, je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko je po objavi papeževega nagovora mladim Rusom na družbenih omrežjih zapisal, kako »globokega obžalovanja je vredno, da iz papeževih ust zavestno ali nezavedno prihaja razmišljanje o Rusiji kot velesili, kar je v resnici vzrok za kronično napadalnost Rusije«. Prav s takšno »imperialistično propagando, duhovnimi vezmi in trditvijo, da je treba rešiti veliko mater Rusijo, Kremelj opravičuje umore več tisoč Ukrajincev ter uničevanje ukrajinskih mest in vasi, je na družbenem omrežju Facebook zapisal Nikolenko.

Da bi se izognili kakršni koli manipulaciji z nameni, kontekstom in izjavami, ki se pripisujejo svetemu očetu, pričakujemo, da bo Sveti sedež ta nesporazum pojasnil.

Višji nadškof Ševčuk: zahteva po pojasnilu

Višji nadškof Svjatoslav Ševčuk, voditelj Grško-katoliške cerkve v Ukrajini, ki je povezana z Vatikanom, je v izjavi dejal, da so papeževe besede tamkajšnjim vernikom in prebivalcem celotne Ukrajine povzročile »veliko bolečino in skrb« ter »globoko razočaranje«.

Besede o veliki Rusiji Petra Velikega in Katarine Velike so »najhujši primer imperializma in skrajnega ruskega nacionalizma«. Obstaja nevarnost, da bi jih razumeli kot podporo nacionalizmu in imperializmu, ki sta odgovorna za vojno proti Ukrajini, je dejal višji nadškof in zapisal: »Da bi se izognili kakršni koli manipulaciji z nameni, kontekstom in izjavami, ki se pripisujejo svetemu očetu, pričakujemo, da bo Sveti sedež ta nesporazum pojasnil.«

Papež Frančišek je od vsega začetka odkrit in odločen kritik ruskega napada na Ukrajino.

Kremelj si razlaga po svoje …

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je pripombe svetega očeta pospremil z besedami, da »papež pozna rusko zgodovino in to je zelo dobro« … »To, kar zdaj počnejo [ruska] država, aktivistične skupine, šolski in univerzitetni učitelji, je, da to dediščino posredujejo naši mladini in jo opominjajo nanjo,« je dejal Peskov. »In dejstvo, da se papež strinja s temi prizadevanji, je zelo, zelo razveseljivo.«

Vatikansko veleposlaništvo v Kijevu je v izjavi za javnost sporočilo, da je papež »odločen nasprotnik in kritik vseh oblik imperializma ali kolonializma«, in odločno zavrnilo, kar je opisalo kot medijske »interpretacije« papeževih komentarjev. Papež Frančišek je od vsega začetka odkrit in odločen kritik ruskega napada na Ukrajino, vendar občasno razburi Kijev zaradi spontanih pripomb, ki jih mestoma razumejo kot podporo Rusiji.

Škof Kijeva spodbuja k molitvi za papeža Frančiška.

Škof Kijeva v podporo papežu

Po ostrih kritikah papeževih besed o Rusiji je svetemu očetu v bran stopil tudi rimsko-katoliški škof Kijeva Vitalij Krivitski, ki je z objavo na družbenem omrežju Facebooku, kako je Frančišek večkrat podprl Ukrajino, tudi z nepričakovanimi dejanji. Obenem je tiste katoličane, ki so zdaj pripravljeni papeža »križati«, vprašal, ali so upoštevali njegove duhovne nasvete, ko je v Ukrajini užival največje zaupanje med verskimi voditelji.

Krivitski je priznal, da so papeževe kritične besede prizadele tudi njega, vendar ga to ni ustavilo pri molitvi za Frančiška. Škof Kijeva je papeževe besede označil za »nepremišljene«.

Tudi Jezus ni obsodil rimskega cesarstva zaradi njegovih osvajalskih pohodov, temveč je vzpostavil krščanstvo.

Nadškof Moskve: papeževe besede je treba umestiti v kontekst

Oglasil se je tudi nadškof Moskve, Paolo Pezzi, ki je v pogovoru za italijanski časnik Avvenire najprej dejal, da je bila nedavna video povezava, prek katere je papež rusko mladino nagovoril z besedami o veliki dediščini ruske zgodovine, edinstven dogodek: okoli 400 mladih iz Rusije je neposredno doživelo, kako jih voditelj vesoljne Cerkve spodbuja k izgradnji mostov in dialogu med generacijami.

Omenjena video povezava je bila nekakšen »nadomestek« za srečanje s Frančiškom, saj se mladi iz Rusije niso mogli udeležiti nedavnega svetovnega dneva mladih v Lizboni. Nadškof Pezzi pa je zatrdil, da nihče od udeležencev srečanja v Sankt Peterburgu papeževih besed ni razumel kot namig na imperialistično politiko in podporo osvajalskim vojnam omenjenih vladarjev.

Papež je mlade Ruse z besedami o »veliki materi Rusiji« spomnil na bogato kulturno in versko izročilo njihove domovine, kajti »tudi Jezus ni obsodil rimskega cesarstva zaradi njegovih osvajalskih pohodov, temveč je vzpostavil krščanstvo«, je pojasnil nadškof Moskve. Papež je mlade spodbudil, naj se ne bojijo, temveč naj iz svojega izročila črpajo upanje in moč za prihodnost.

Nalaganje
Nazaj na vrh